Тенденції передвиборчого періоду. Презентація фінансових звітів

3 жовтня 15:00 - Гроші партій: де нас обманюють?

Організатор: Центр «Ейдос».

Учасники: Віктор Таран - голова Центру «Ейдос»; Сергій Адаменко -  аналітик Центру «Ейдос», головний редактор порталу «Партійна каса»; Катерина Давиденко - аналітик Центру «Ейдос»; Заміра Саідова - аналітик Центру «Ейдос»; представники політичних партій, експерти, журналісти.

Питання до обговорення:

Які тенденції існують під час подання звітів партіями?

Чи стали партії більш відкритими за час дії закону?

На що ідуть основні видатки партій?

Які виклики постають перед політичними партіями та громадянським суспільством щодо протидії політичній корупції у передвиборчий період?

Коротко. Під час «круглого столу» будуть презентовані аналізи фінансових звітів парламентських партій за 2016-2017 роки і два квартали 2018 року, а також індекс доброчесності політичних партій, який розробляли експерти Центру «Ейдос» в рамках діяльності коаліції «Гроші партій під контролем!» за підтримки Реанімаційного Пакету Реформ.

Підсумкові матеріали:

За два роки партії отримали з держбюджету понад 1 млрд грн - експерт

На фінансування політичних партій України протягом двох років із державного бюджету виділено понад 1 млрд грн.

Про це заявив голова Центру «Ейдос» Віктор Таран під час круглого столу в Укрінформі на тему «Гроші партій: де нас обманюють?». 

«Нагадаю, що починаючи з вересня 2016 року, політичні партії почали отримувати фінансування, і за цей час вони вже отримали з державного бюджету трохи більше 1 мільярда гривень. Якщо точніше - 1 млрд 147 мільйонів (гривень - ред.)», - заявив Таран.

Він додав, що це ті кошти, які політичні партії мають право витрачати на статутну діяльність. 

За словами аналітика Центру «Ейдос» Заміри Саідової, у 2018 році на фінансування партій виділено понад 513 мільйонів гривень. 

Саідова зауважила, що на сьогодні в Україні зареєстровано 352 політичні партії, а звітність за другий квартал 2018 року подали лише 274 партії. 

«Виходить, майже 70 партій досі лишаються в тіні. Ми вже не говоримо про відсоток тих політичних партій, які подають звіти, де немає жодної інформації. Ми називаємо такі звіти нулем», -  сказала Саідова, ознайомлюючи присутніх із результатами вивчення фінансових звітів політичних партій. 

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк