Як Україна захищатиме інтелектуальну власність?

10 липня 12:00 - Угода про асоціацію: як Україна захищатиме інтелектуальну власність

Організатор: ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій».

Учасники: Євген Ангел - науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій; Ірина Коссе - координатор проекту «Просування реформ в регіони», Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Коротко. Охорону інтелектуальної власності визначено одним із пріоритетів української влади. Вона є одним із фокусів Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Інші міжнародні партнери України, наприклад США, також очікують змін у сфері охорони інтелектуальної власності. Положення Глави 9 Розділу 4 "Інтелектуальна власність" займають близько п’ятої частини від загального обсягу основного тексту Угоди без додатків. При цьому ця тема часто залишається поза увагою. 

Під час вебінару ми спробуємо роз’яснити такі запитання:

- Які зобовязання щодо інетелктуальної власності має Україна відповідно до Угоди про Асоціацію та як просувається їх впровадження?

- Які найважливіші зміни принесе впровадження положень щодо охорони Інтелектуальної власності для кожного з нас?

Довідково. Вебінар відбудеться в рамках проекту Просування реформ в регіони, який впроваджується Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та виданням Європейська правда за підтримки Європейського Союзу.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі відбувся вебінар з огляду галузі охорони інтелектуальної власності

В Укрінформі відбувся вебінар, присвячений огляду сфери охорони інтелектуальної власності, аналізу сучасного законодавства у цій сфері, а також огляду зобов'язань України в галузі охорони інтелектуальної власності відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Про це повідомляє кореспондент агентства.

«Положення директив та регламентів Європейського Союзу потрібно поступово включити в українське законодавство. Сьогодні є план заходів з виконання Угоди про асоціацію, який затверджено у жовтні 2017 року. Це досить великий документ, в якому близько 2 тисяч завдань. На питання охорони і захисту інтелектуальної власності припадає більше 130 завдань. При цьому кожне з завдань містить по декілька заходів, які присвячені імплементації положень у сфері прав інтелектуальної власності», - зазначив на вебінарі науковий співробітник Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Євген Ангел.

Зокрема, на вебінарі були розглянуті терміни виконання Україною зобов'язань у галузі інтелектуальної власності, реформи системи захисту інтелектуальної власності в Україні,  проаналізовано стан законодавства в цій сфері. Так, зараз в Україні прийнято 4 закони в галузі охорони інтелектуальної власності.

№7466 "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав". Ухвалено (05.2018).

№5694 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів. Ухвалено у першому читанні (03.2018).

№6023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень". Ухвалено у 1-му читанні (03.2018).

№4571 "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних". Ухвалено у 1-му читанні (03.2018).

Очікують розгляду  законопроекти №5699 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони інтелектуальної (промислової) власності" (01.2017) та №7538 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей" (очікує розгляду в комітеті 02.2018).

Законопроект №7539 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав" направлений на повторне читання (05.2018).

Серед іншого було розглянуто питання створення вищого суду з інтелектуальної власності, створення якого передбачено ще в 2016 році, запуск його відбувся у вересні 2017 року. Натомість, досі ще йде конкурс на суддівські посади.

Як наголосив на вебінарі Ангел, подібні структури існують в інших країнах, наприклад, в Німеччині - федеральний патентний суд. В Японії - вищий суд з інтелектуальної власності.

Окремо на вебінарі було розглянуто вплив громадянського суспільства на виконання Угоди про асоціацію з ЄС, зокрема, громадськість може здійснювати контроль над проведенням реформи охорони і захисту прав інтелектуальної власності, доносити думки громадськості до органів влади. А також інформувати широкий загал про зміни в цій сфер, зокрема, в рамках формування суспільної думки. 

Вебінар відбувся в рамках проекту Просування реформ в регіони, який впроваджується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій та виданням "Європейська правда" за підтримки Європейського Союзу. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк