Ситуація на ринку праці та діяльність Державної служби зайнятості

24 січня 10.00 - Ситуація на ринку праці та діяльність Державної служби зайнятості

Організатор: Державна служба зайнятості (Центральний апарат).

Учасники: Валерій Ярошенко - в.о. Голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату).

Коротко. Під час заходу буде підбито підсумки роботи Державної служби зайнятості та озвучено пріоритетні завдання на 2018 рік.

Підсумкові матеріали:

За два роки служба зайнятості працевлаштувала 24,7 тисячі бійців АТО

Державна служба зайнятості працевлаштувала 24,7 тисячі бійців АТО.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

"За 2015-2017 рік ми працевлаштували 24 тисячі 700 бійців. У 2017 році - це 11 тисяч 600 працевлаштованих", - сказав Ярошенко. 

Він зазначив, що служба зайнятості постійно проводить зустрічі з бійцями, на яких розповідає як відкрити власну справу та надає одноразову матеріальну допомогу на її втілення.

У базі Служби зайнятості налічується понад 100 тисяч вакансій

У базі даних Служби зайнятості налічується понад 100 тисяч вакансій.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

"У 2016 році в базі Служби зайнятості було близько 33 тисяч вакансій по всій Україні. На кінець 2017 року в базі даних було вже більше 100 тисяч вакансій. Тобто, наша робота з роботодавцями була надзвичайно посилена", - сказав Ярошенко.

Він зазначив, що впродовж 2017 року Державною службою зайнятості запроваджено сучасні сервіси, такі як: "Електронна черга", відео-резюме, онлайн-співбесіда безробітних з роботодавцями, відео-презентації та відео-вакансії підприємств. Також відкрито "гарячу лінію" Державної служби зайнятості.

"Такі нові форми роботи дали нам можливість в минулому році працевлаштувати близько 800 тисяч українців. Це більш ніж на 5% більше в порівнянні з 2016 роком. Кількість роботодавців, з якими ми працювали, становила більше 183 тисяч", - зазначив він.

Крім цього, за його словами, на 9% зменшилась кількість безробітних.

У службі зайнятості майже половина безробітних мають вищу освіту

На обліку у службі зайнятості перебуває 45% осіб, які мають вищу освіту.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

"Сьогодні в Державній службі зайнятості на обліку в середньому близько 45% знаходяться тих, хто мають вищу закінчену освіту. А у великих містах, таких як Київ, Харків, Запоріжжя цей відсоток більше 80. У Харкові 87% з вищою освітою. У базі даних Державної служби зайнятості як правило найбільше вакансій для тих, хто може і вміє працювати з інструментом, тобто для професійних робітників, а ті,  хто бажає отримати роботу - мають вищу освіту і цей величезний дисбаланс не дає можливості швидкого, ефективного працевлаштування", - сказав Ярошенко.

Він зазначив, що в Україні сьогодні 80% випускників середніх шкіл ідуть навчатися у вищі навчальні заклади, і тільки 20% ідуть здобувати професійну освіту.

Зокрема, за його словами, в країнах Європи ситуація протилежна. "Там 70% здобувають кваліфікацію працівників з інструментом, тобто йдуть навчатися професійної освіти, і тільки 30% йдуть у вищі навчальні заклади", - зазначив він.

Київ лідирує в Україні за рівнем зарплат - служба зайнятості

У 2017 році найвищі зарплати в Україні були в Києві. 

Про це під час прес-конференції в Укрінформі повідомив в.о. голови Державної служби зайнятості (Центрального апарату) Валерій Ярошенко.

"В 2017 році ситуація на ринку праці в Україні була напруженою. Поряд з проблемами легалізації ринку праці, звичайно, впливали на ринок праці України процеси міграції. Величезною проблемою трудової міграції є низький рівень заробітної плати в багатьох галузях", - сказав Ярошенко.

За його словами, найвищі зарплати в Україні в 2017 році були в Києві. Також він зазначив, що значно підвищилася середня зарплата в Закарпатській області.

"Ми маємо абсолютно різний рівень заробітної плата по регіонах. Найвища заробітна плата в Києві - 11 тисяч 643 грн, потім йдуть Київська область, Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська. Після Одеської та Миколаївської йде Закарпатська область - 6 тисяч 700 грн",  - зазначив він.

Ярошенко додав, що на Закарпатті відбуваються великі міграційні процеси і відтік робочої сили, тому "рівень зарплати в Закарпатській області почав зростати через бажання роботодавців утримати кваліфікованих співробітників".

Він зазначив, що найнижчі зарплати у 2017 році отримували медсестри, лікарі, вчителі, вихователі.

"На сьогодні найнижча заробітна плата - це медсестри, лікарі, вчителі, вихователі. Це 3 тисячі 700 грн за даними Держстату", - додав він.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк