Державне бюро розслідувань: пріоритети роботи

19 грудня, 10.00 - Державне бюро розслідувань: пріоритети роботи. 

Організатори: Центр політико-правових реформ (ЦППР);  Асоціація УМДПЛ.

Учасники: Роман Труба - Директор Державного бюро розслідувань; Микола Хавронюк - директор з наукового розвитку ЦППР; Олександр Банчук - член правління ЦППР; Євген Крапивін - головний експерт Асоціації УМДПЛ; Володимир Петраковський; Ольга Варченко.

Коротко. Під час заходу будуть оприлюднені узагальнені результати опитування експертів та громадськості щодо очікувань від Державного бюро розслідувань (ДБР). 

З початком роботи ДБР - в середині 2018 року чи наприкінці - прокуратура остаточно перестане розслідувати злочини, вчинені топ-чиновниками та правоохоронцями. Бюро може стати найпотужнішим слідчим органом, який  здійснюватиме функції досудового розслідування, розкриття злочинів тощо. 

Саме тому ЦППР провів онлайн-анкетування серед експертного середовища та громадськості, аби виявити очікування від ДБР та з'ясувати, якою мірою потрібен громадський контроль над процесом створення цього органу та його подальшою діяльністю. 

Опитування проводиться з 4 по 15 грудня 2017 року. Понад 40 фахових експертів та 100 представників громадськості вже взяли участь в онлайн-анкетуванні. 

Довідково.  Експертне обговорення організовує Центр політико-правових реформ 

Центр політико-правових реформ - аналітичний центр, створений у 1996 році, метою якого є сприяння впровадженню інституційних реформ, здатних забезпечити утвердження демократії, верховенства права та належного урядування в Україні.

Питання до обговорення: 

Наскільки відрізняються очікування експертів та думка громадськості щодо майбутнього ДБР?

Які злочини пріоритетно має розслідувати ця інституція?

Хто має обирати працівників ДБР чи впливати на цей процес у майбутньому? 

Рекомендації, які можуть підвищити ефект від роботи  Державного бюро розслідувань для суспільства.

Контактна особа: Ярина Бусол (тел.: (095) 153- 25-42: e-mail: busol@pravo.org.ua 

Підсумкові матеріали:

ДБР першочергово має розслідувати злочини суддів та правоохоронців - опитування

Державне бюро розслідувань має першочергово зосередитись на розслідуванні злочинів співробітників судових і правоохоронних органів.

Такі дані онлайн-опитування, проведеного у межах проекту “Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади” презентував у вівторок в Укрінформі член правління Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

“На запитання, який пріоритет має бути (у роботі ДБР - ред.), рівна кількість опитаних — по 82 % і експертів, і громадськості, - сказали, що все-таки пріоритетом у розслідуванні мають бути протиправні діяння суддів, поліцейських і інших працівників або службовців органів правопорядку”, - сказав Банчук.

За його словами, наразі довіра до керівництва ДБР, згідно з даними опитування, знаходиться на низькому рівні.

“Ми також запитували у громадськості, наскільки ви довіряєте керівництву Держбюро розслідувань. І тут ви повинні розуміти, що у громадськості, принаймні тієї частини, яку ми опитували, поки що немає довіри. Повністю довіряють керівництву Бюро з  понад 110 опитаних представників громадськості тільки 3 %. Більше так, ніж ні, - 25 %, переважно не довіряють 45 % опитаних і повністю не довіряють 25%. Але з іншого боку, в цьому може бути і певний позитив, тому що будь-який позитивний крок, будь-яка відкритість з вашого боку (з боку ДБР — ред.) буде сприйматися у тому ключі, що робиться те, чого не очікували”, - додав експерт.

Як поінформував головний експерт Асоціації  українських моніторів дотримання прав  людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) Євген Крапівін, більшість експертів, які брали участь у опитуванні, вважають, що представники громадськості мають бути присутніми одночасно в усіх можливих підрозділах ДБР, які слугують цілі моніторингу діяльності ДБР з боку громадськості: в Раді громадського контролю, в дисциплінарній комісії та в конкурсній комісії. 

Сам директор Державного бюро розслідувань Роман Труба зазначив, що він погоджується з думкою належного громадського контролю за діяльністю відомства.

Він також прокоментував результати опитування експертів, які у переважній більшості висловили думку про те, що у складі ДБР має працювати не більше 1 — 1, 5 тисячі осіб. Як зазначив очільник відомства, обговорення кількісного складу ДБР не на часі.

“З приводу бачення кількісного складу (з боку експертів — ред.), я вважаю, що це питання просто не є актуальним. У нас в законодавстві передбачено чітка кількість осіб, які входять в склад центрального апарату та територіальних управлінь.  І наразі піднімати це питання не є доречним. Потрібно набрати професійних працівників, запрацювати, дати результат. Лише після того, як ми будемо розуміти, чи великою є завантаженість Бюро, чи ні, можна  буде говорити про зменшення чи збільшення кількісного складу”, - сказав Труба.

Опитування проводили Центр політико-правових реформ (ЦПРР) та Асоціація українських моніторів дотримання прав  людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ). Онлайн-анкетування відбувалося з 4 по 15 грудня 2017 року і охопило понад 40 фахових експертів та 110 представників громадськості.

Проект “Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади”, який фінансує ЄС, стартував 1 жовтня 2017 року. Мета — поінформувати експертів, громадськість та ЗМІ про реформи у судовій і конституційній сферах, боротьбі з корупцією.

Відео з круглого столу:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк