Зима на порозі. Як випробовуватиме українців?

24 листопада, 10.00 - Зима на порозі. Як випробовуватиме українців?

Організатори: Укрінформ та Український науково-дослідний метеорологічний інститут НАН України.

Доповідає: Вазіра Мартазінова - завідуюча відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту  НАН України.  

Підсумкові матеріали:

У найближчі дні негативні температури очікуються і вдень - Мартазінова

В Україні настала метеорологічна зима і в найближчі дні негативні температури слід очікувати і вдень.

Про це на прес-конференції, яка відбулася в Укрінформі, розповіла завідувач відділом кліматичних досліджень та довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

«Зима вже настала. Що таке початок зими? Це перехід середньодобових температур через 0 градусів. Ось в ці дні, по суті, температура перейшла 0 градусів, і зима зайняла всю територію України», - сказала Мартазінова.

За її словами, зараз в Сибіру нічні температури досягають 40 градусів морозу, що типово для цієї пори року, і це призведе до зниження температури на території України.

«У Сибіру зараз такий холод, який і повинен формуватися. Холодне повітря зупиняється тянь-шанськімі горами і починає розтікатися на захід, на схід, і може доходити до нас», - розповіла Мартазінова.

Зараз нічна температур в Україні становить 7,5 градуса морозу, денні температури на рівні 2-3 градусів тепла.

«Сьогодні вдень ще буде позитивна температура, але в найближчі дні слід очікувати негативних температур і вдень», - уточнила метеоролог.

Також, за її словами, зараз над Скандинавією формуються великий циклон.

«Цей циклон штормовий і дуже активний. Такі циклони були раніше і будуть протягом зими з'являтися. І в окремі дні досягатимуть території України і, природно, приноситимуть багато штормових синоптичних ситуацій - посилення вітру, снігопади, зниження температури», - сказала Мартазінова.

В цілому, зазначила вона, з початку року спостерігається чергування різкого зниження і підвищення температур: 5 днів похолодання, 5 днів підвищення температури.

«Тепер це наша дійсність і до неї потрібно пристосовуватися. Зима буде такого ж характеру: окремі дні будуть морозними, окремі - теплими», - уточнила метеоролог.

До Нового року відбудеться різке похолодання, а в перші дні січня варто чекати короткочасного потепління - метеоролог

Зима 2017/2018 характеризуватиметься чергою потеплінь і похолодань. До Нового року температура знизиться, а ось в перші дні 2018-го стане тепліше.

Про це на прес-конференції в Укрінформі, яка відбулася 24 листопада, в п'ятницю, розповіла  завідувач відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного інституту НАН України Вазира Мартазинова.  

"Ми чекаємо, що початок грудня буде більш холодним. Це будуть більш морозні температури, і похолодання триматиметься першу декаду, а у кінці переходитиме на більш високі температури - середньодобова може бути +4-5-6 градусів в окремих областях України. До Нового року, після різкого потепління, коли температурний режим буде від +4 до +6 градусів, слід чекати різкого похолодання 26-27 грудня. Це похолодання буде короткочасним,  але проте нічні температури можуть бути дуже низькими. У перші дні січня температура повітря підніматиметься, але через якийсь час, до 10 січня, з'явиться різке похолодання, нічні температури будуть дуже низькими. Виходить, що перша половина зими - це найморозніші дні", - розповіла Мартазинова.

Вона уточнила, що різке похолодання в першій декаді грудня пов'язано з низькими температурами в Сибіру, звідки холод дійде до півночі України. Температура буде від  - 6-8 градусів на заході країни, до - 14-15 градусів на півночі і північному сході. Денна температура в ці дні становитиме близько - 6-4 градусів. В середині грудня також очікується різке і швидке підвищення температури, і на межі цих процесів варто чекати штормових явищ. Вдень температура у північних областях становитиме  +8 градусів, у західних і східних буде сягати + 8-9 градусів, на півдні температура може бути вищою. Потім потепління зміниться короткочасним похолоданням і знову-таки штормовими явищами. 

"У кінці грудня буде посилення вітру. Перед Новим роком нічна температура досягатиме - 16-18 градусів на півночі. Денна новорічна температура підвищуватиметься в межах 0 - мінус 2-4 градуси. На Новий рік, за нашими розрахунками, буде короткочасне потепління", - сказала Мартазинова. 

Крім того, в грудні перед усіма різкими пониженнями  та підвищеннями температури слід чекати опадів у вигляді мокрого снігу, дощу, буде ожеледь. В середині грудня очікується ожеледиця.  

Також сильні опади, снігопади і налипання мокрого снігу очікуються в першій декаді лютого. 

Мартазинова уточнила, що основних холодів слід чекати в першій половині зими. В цілому ж зима буде не такою морозною, як це прогнозували  в пресі. Найхолодніше буде в грудні, в січні-лютому  температури будуть вищими. 

В той же час, за словами метеоролога, для лижників прогнози невтішливі, тому що в Карпатах буде дефіцит опадів, потепління піде через західні райони.

"Там  буде нестійкий сніговий покрив, і орієнтуватися потрібно, як тільки випаде сніг. Він триматиметься тиждень-півтори, потім будуть зміни", - уточнила Вазира Мартазинова. 

Зима не буде такою холодною, як прогнозує преса - Мартазінова 

Середньомісячні температури протягом зими знаходитимуться на рівні норми.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.  

"Цієї зими на більшій частині України середньомісячні температури очікуються в межах норми і вище норми. Такого холоду, як прогнозували в пресі, в наших розрахунках немає», - сказала Мартазінова.

Так у грудні середньомісячна температура повітря буде в межах середнього багаторічного значення: - 3...- 4 градуси на більшій частині території України. Ближче до заходу України температура буде вища на 1-2 градуси і становитиме близько 0 градусів.

У грудні опади в межах середньомісячної багаторічної норми слід чекати в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській, Харківській, Сумській, Чернігівській, Київській, Житомирській, Хмельницькій і Львівській областях, а також у Криму.

У Тернопільській, Івано-Франківській, Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській і Полтавській областях - у грудні буде дефіцит опадів. Вище норми опади очікуються у Волинській і Рівненській областях, на сході України - в Донецькій і Луганській областях.

У січні слід чекати чергування похолодань і потеплінь. Середньомісячна температура на більшій частині території України буде на 1-2 градуси вище за середньомісячні багаторічні значення і становитиме - 5...- 6 градусів. Тільки в Одеській області температурний режим збережеться в межах норми для цієї пори року. 

Водночас, на початку січня в Україну прийде північно-західний холодний фронт, з яким будуть пов'язані різкі похолодання, а також штормові явища в Чорному морі.

У січні також очікується надлишок опадів або опади в межах норми в північних, у західних, і північно-західних областях країни. Також вище норми опади прогнозують у Криму і Донецькій області.

У Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській, Харківській і Луганській областях у січні очікується дефіцит середньомісячної норми опадів.

«Сніговий покрив буде не дуже високий, але сподіватимемося, що він все-таки буде. Тому що ще очікуються плюсові температури в січні, а це означає, що буде ожеледь, ожеледиця», - уточнила Мартазінова. 

У лютому по всій території середньомісячна температура повітря очікується на рівні від  - 3 градусів і вище - до - 5...- 6 градусів на сході. На півдні - близько 0 і - 1 градуса, що теж, за словами метеоролога, вище за середні багаторічні значення на 1-2 градуси.

В останній місяць зими дефіцит опадів спостерігатиметься в західних, північно-західних і центральних районах, на півдні, в Дніпропетровській і Харківській областях.

«Це погано для кінця зими, тому що саме лютий готує для сільського господарства запас вологи», - резюмувала Мартазінова.

Як нещодавно повідомляв ряд ЗМІ, посилаючись, зокрема, на прогнози британського кліматолога, Джеймса Меддена, майбутня зима стане чи не найхолоднішою за останні 100 років. Замість звичних зимових дощів в Європі випаде багато снігу, а морози почнуться вже в листопаді, а взимку температура - 25...- 30 градусів може стати буденною справою для більшої частини Європи.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк