В'язні путінських буцегарень. Презентація петиції на підримку Бориса Стомахіна

21 вересня 13.00 - Презентація петиції на підтримку надання українського громадянства відомому російському дисиденту, політв'язню путінських буцегарень Борису Стомахіну.

Організатор: Укрінформ. 

Учасники: Михайло Агафонов - член Міжнародного комітету захисту Бориса Стомахіна, фігурант третьої кримінальної справи Стомахіна, політбіженець; Андрій Бубєєв - колишній російський політв'язень (відсидів два роки і три місяці за проукраїнські пости у соцмережах); Айдер Муждабаєв - заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR;  Тетяна Близнюк - Голова Комітету визволення політв’язнів.

Довідково. Борис Стомахін - політв'язень, публіцист, видавець, громадський активіст. Народився у Москві, наразі утримується в таборі суворого режиму у Пермському краї. 

З 2000 року - фігурант багатьох кримінальних справ за «антиекстремістськими статтями КК РФ, які відкривалися винятково за критику влади та російського імперіалізму.

Влітку 2004-го втік до України, де зробив спробу подати заяву на політичний притулок, але отримав відмову і був змушений повернутися до Москви. 20 місяців перебував у міжнародному розшуку; був арештований у березні 2006-го. Під час арешту, при спробі втечі, зірвався з вікна четвертого поверху і отримав травми ноги та хребта, від яких не  оговтався й досі.

Був засуджений тричі. У листопаді 2017 року його загальний тюремний стаж становить 10 років. 21 вересня 2017 року о 13.30 за київським часом у Пермі відбудеться останній акт судилища, що відправить його до кінця терміну (листопад 2019-го) до критої в'язниці, на найсуворіші з усіх можливих умов утримання злочинців. Усі криті в'язниці у Росії вважаються тортурними.

В ув'язненні Стомахін не припиняє літературної та публіцистичної діяльності, знаходить можливість передавати свої вірші, статті і сторінки табірного щоденника на волю. 

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували петицію на підтримку російського дисидента Стомахіна

Міжнародний комітет захисту Бориса Стомахіна виступає за надання російському дисиденту українського громадянства.

Про це йшлося під час презентації в Укрінформі відповідної петиції на підтримку російського дисидента.

“Про таких людей як Стомахін, які попереджали про ймовірний напад РФ на Україну, взагалі не згадують. Це дуже несправедливо. Ми вважаємо, що надання українського громадянства Борисові - справа честі для всіх нас. Я вважаю, що для Президента України ця справа також мала б стати важливою та символічною. Це принципове питання, адже людина сидить у путінській тюрмі за підтримку України. Навіть перебуваючи у в'язниці, Стомахін підтримує нашу країну”, - заявив учасник заходу, заступник директора кримськотатарського телеканалу ATR Айдер Муджабаєв.  

Під час  заходу було представлено збірник статей «Борис Стомахін про Україну», який об'єднав усі україноцентричні тексти  публіциста - від статей та інтерв'ю до віршів і листів із в'язниці.

Петицію зареєстровано на сайті Президента України 28 серпня цього року, і наразі вона набрала 51 голос з 25 тисяч необхідних (https://petition.president.gov.ua/petition/39410).

Підписанти петиції, зокрема лідер партії "Братство" Дмитро Корчинський, чеченський доброволець Аміна Окуєва закликають Президента надати громадянство Борису Стомахіну.

Активісти вказують, що Стомахін -  політв'язень, публіцист, видавець, громадський активіст. Народився у Москві, наразі утримується в таборі суворого режиму у Пермському краї. 

Він був засуджений тричі, загальний тюремний стаж становить 10 років.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк