Органічна та без ГМО. Європейці розвиватимуть в Україні виробництво здорової продукції

13 квітня о 10.00 відбулась прес-конференція на тему: “Якісним продуктам та сталому агровиробництву в Україні бути! Європейці розвиватимуть органічне та вільне від ГМО  виробництво”.       

Організатор: Асоціація «Дунайська соя» (Donau Soja Association).

Учасники: Олена Ковальова - заступник міністра аграрної політики та продовольства України; Флоріан Кольфюрст - аташе Посольства Австрії в Україні; Маттіас Крьон - президент Асоціації «Дунайська соя»; Дмитро Мотузко - комерційний директор «AdamPol Soja» (Аграрна Технологічна Компанія); Інна Ільєнко - представник Асоціації «Дунайська соя» в Україні.

Підсумкові матеріали:

Австрійці допоможуть Україні налагодити виробництво не генномодифікованої та органічної сої 

Міжнародна асоціація "Дунайська соя" та Австрійська агенція з розвитку (Austrian Development Agency, ADA) оголосили про початок проекту зі стимулювання виробництва не генномодифікованої та органічної сої в Україні. Проект також реалізовуватиметься в Сербії, Молдові, Боснії та Герцеговині.

Про це заявила представник асоціації "Дунайська соя" в Україні Інна Ільєнко під час прес-конференції в Укрінформі 13 квітня.

Проект заплановано на 5 років, в його рамках "Дунайська соя" та ADA нададуть фінансування у розмірі 4,5 млн євро кожна. Загалом на стимулювання виробництва сої в усіх країнах-учасницях буде витрачено 9 млн євро. 

При цьому, як наголосив у ході прес-конференції аташе посольства Австрії в Києві Флоріан Кольфюрст, на розвиток виробництва сої саме в Україні буде витрачено 3 млн євро, залишок буде розподілений між Сербією, Молдовою, Боснією та Герцеговиною.

Кольфюрст також додав, що проект розглядається в рамках Загальноєвропейської стратегії щодо протеїну, метою якої є зменшення залежності Євросоюзу від імпорту соєвого протеїну.

Водночас, за словами представника асоціації "Дунайська соя", даний проект є взаємовигідним для сторін.

"Ми працюємо в Україні заради інтересів локального суспільства. Ми тут не для того, щоб експортувати сою з України до країн Західної Європи. А для того, щоб допомогти українцям сформувати більше доданої вартості і цінності (сої та продуктів переробки - авт.) у себе в регіоні", - наголосив директор асоціації "Дунайська соя" Маттіас Крьон.

В Україні буде збудовано найсучасніший завод з переробки сої - AdamPolSoja

У Хмельницькій області компанія "AdamPolSoja" ініціювала будівництво заводу з глибокої переробки сої, який має стати найсучаснішим в Європі.

Про це заявив комерційний директор компанії "AdamPolSoja" Дмитро Мотузко під час прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми почали здійснювати проект, як нам здається, найсучаснішого заводу з глибокої переробки сої в Європі. Наразі він будується в Хмельницькій області, і я сподіваюсь, що будівництво завершиться найближчим часом", - повідомив Мотузко.

Він розповів, що на першому етапі завод перероблятиме негенномодифіковану сою на шрот, соєве масло, ліцетин та "білу пелюстку (різновид харчового соєвого шроту). У подальшому планується виробництво соєвих концентратів та ізолятів, які наразі в Україні не виробляються. 

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк