Посол Республіки Польща пан Ян Пєкло - гість прес-клубу "Дипломати без краваток"

Гостем чергового засідання прес-клубу "Дипломати без краваток", який проводився в агентстві Укрінформ, став Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні пан Ян Пєкло. Прес-клуб відбувся 13 грудня о 10.00 (Зала 1).

Підсумкові матеріали:

Кремль хоче посварити українців та поляків на історичному грунті - посол Пєкло про інцидент у Перемишлі

Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, коментуючи нещодавній інцидент у Перемишлі, коли під час "Маршу орлят" пролунали антиукраїнські гасла, заявив, що для Кремля не так просто збудувати проросійське лобі в Польщі, тому росіяни хочуть посварити українців та поляків на історичному грунті.

Про це він сказав у вівторок під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі, відповідаючи на запитання про скандальні вигуки на адресу українців у Перемишлі.  

"Для путінської Росії це не так просто збудувати проросійське лобі у Польщі. Але ж можна щось зробити, можна просто посварити поляків та українців. Це найпростіше. І зробити це можна через історію, опираючись на якісь чорні плями в історії", - зазначив Пєкло.

На переконання посла, "рука Кремля" у провокації у Перемишлі присутня. "Це механізм провокації. Фабрика фейків - це просто російська метода, щоб нас посварити", - вважає посол. 

Він також зазначив, що Росія активно використовує в своїх інтересах націоналістичні рухи у країнах Європи, і Польща не є винятком: націоналістами легше маніпулювати, підкинувши їм думку, що якийсь вчинок є патріотичним .

За словами Пєкла, він працював у Перемишлі в одній із неурядових організацій ще до того, як Польща стала членом ЄС. "Атмосфера тих часів між поляками та українською меншиною була дуже доброю", - підкреслив він.

Сьогодні ж Перемишль став місцем провокації, і, на думку посла, "механізм такий самий, як у російській гібридній війні: є якась демонстрація, хтось там кричить "Смерть українцям", 10 хв. відео є на YouTube, звідти у соцмережах і потім - у ЗМІ". 

На його переконання, провокатори хотіли продемонструвати, нібито в українсько-польських відносинах є проблеми, хоча насправді цього немає. "У Польщі є мільйон українців, які працюють, навчаються, інвестують. І взагалі жодних проблем немає. Моє рідне місто - Краків. Там просто звучить українська мова. І ніхто не бачить проблеми", - заявив Пєкло.

Польський посол також підкреслив, що Україна зробила "багато для Європи, для підтримки європейських цінностей". 

Як повідомляв Укрінформ, у Перемишлі в суботу, 10 грудня, під час щорічного "Маршу перемиських і львівських орлят" за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій, а також представників місцевих та державних органів влади прозвучали антиукраїнські гасла. Зокрема, в момент проходження колони повз будівлю Українського народного центру один із демонстрантів прокричав "Смерть українцям!", і учасники ходи хором його підтримали.

Посольство України в Польщі звернулося до центральних і місцевих органів влади РП з вимогою провести розслідування цього інциденту і покарати винних. 

Зі свого боку, Об'єднання українців у Польщі (ОУП) подало заяву до окружної прокуратури в Перемишлі з вимогою розслідувати інцидент щодо закликів до насилля стосовно українців, що прозвучали під час суботнього маршу в цьому місті.

Посол Польщі: Путін чекає на формування нової адміністрації президента США

Росія та її президент Володимир Путін у питаннях щодо Донбасу наразі зайняли вичікувальну позицію, доки буде сформована нова адміністрація президента США.

Про це Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло сказав у вівторок під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі, відповідаючи на запитання щодо ефективності Мінського переговорного формату по врегулюванню ситуації на Донбасі. 

"Ситуація виглядає так, що Путін чекає на нову адміністрацію у Вашингтоні. Він тестує, як далеко може зайти, щось зробити, яка на це буде реакція Європи, яка реакція України і Польщі", - сказав Пєкло. 

Загалом же Посол вважає, що Мінський переговорний формат за участю України, ОБСЄ та Росії не дає позитивних результатів. 

"Всі бачать, що Мінський формат не працює. Всі розуміють це", - сказав він.  

Нагадаємо, ще у серпні 2015 року Президент Польщі Анджей Дуда запропонував Президенту України Петру Порошенку новий формат переговорів щодо розв'язання конфлікту на Донбасі. У лютому 2015-го лідери Німеччини, Франції, України та Росії напрацювали Мінські угоди. Документ передбачає відновлення повного контролю України над кордоном і виведення з Донбасу всіх іноземних військових формувань. Та наразі ці умови не виконуються.

Культурні проекти в 2017 році будуть пріоритетом у розвитку українсько-польських відносин — Посол Пєкло

Реалізація низки культурних проектів у 2017 році буде пріоритетом у контексті розвитку українсько-польських двосторонніх відносин.

На цьому наголосив Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло у вівторок під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі.

«Так, ми будемо дивитися на бюджет (скільки коштів буде виділено на це - ред.), але культурні проекти будуть пріоритетом. Культура — це найкращий інструмент зближення націй», - сказав Пєкло.

Крім того, додав Посол, наступного року реалізовуватимуться проекти, покликані поглиблювати науково-технічне співробітництво України та Польщі, а також здійснюватиметься низка інших кроків у багатьох сферах, важливих для розвитку обох держав.

Пєкло вважає, що фільм «Волинь» не може бути загрозою для українсько-польських відносин

Фільм «Волинь» Войцеха Смажовського про так звану волинську різанину не може бути причиною для погіршення дружніх двосторонніх відносин України та Польщі.

Таку думку висловив Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі.

«Я не думаю, що він є якоюсь загрозою для наших взаємних відносин. Фільм як фільм - і все. У вас також були фільми про складні часи, я думаю, що все нормально», - сказав Пєкло.

На його переконання, цю стрічку варто сприймати лише як фільм, а не як якийсь серйозний історичний документ, що може вплинути на відносини двох держав. «А над документами працюють польський та український інститути національної пам’яті та інші структури», - додав він.

Пєкло зазначив, що особисто стрічку ще не бачив, але сприймає фільм "Волинь" виключно як погляд режисера на Волинську трагедію. «Проблема лише в тому, як його інтерпретувати», - додав Пєкло.

23 вересня фільм "Волинь" показали під час кінофестивалю у Гдині. 3 жовтня відбувся передпрем'єрний показ фільму для журналістів, а 7 жовтня фільм вийшов на широкі екрани.

Автор стрічки Войцех Смажовський показує трагедію польського населення Волині. Водночас він упевнений, що фільм не нашкодить польсько-українським відносинам. І вже на той момент такі події викликали обговорення в культурному середовищі України.

Посол Польщі сподівається, що Україна за два-три місяці отримає безвізовий режим

Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло вважає, що Україна за два-три місяці вже може отримати безвізовий режим.

Про це він сказав у вівторок під час засідання прес-клубу «Дипломати без краваток» в Укрінформі. 

«Я вважаю, що за два-три місяці в Україні буде безвізовий режим, і черги вже будуть не до консульських установ, а до установ, які видають біометричні паспорти», - сказав Пєкло.

Він також зауважив, що після отримання Україною безвізового режиму і черги на українсько-польському кордоні значно зменшаться, бо «є політична воля і водночас є технічні проблеми, якщо буде безвіз, то стане набагато легше перетинати кордон».

Посол Польщі в Україні розповів, що носить синій браслет на знак підтримки російських друзів

Посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло не носить дорогих годинників, натомість на правій руці у нього є браслет синього кольору із м’якої гуми, подарований російськими друзями.

Як пояснив він під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі, цю прикрасу він носитиме на знак підтримки своїх російських друзів, які боролися за прозорі вибори в РФ, але саме через це залишилися без роботи.

«Це подарунок від моїх російських друзів. Знаєте, є такий рух «За чесні вибори». Вони хотіли, щоб у Росії були чесні вибори, але чесних виборів немає. Частина з цих людей втратила роботу через путінську систему», - розповів Пєкло.

За його словами, він написав своїм друзям листа, в якому запевнив їх, що й надалі носитиме цей браслет на знак їхньої підтримки.

Конкретних рішень щодо Інституту добросусідства слід очікувати наступного року - посол Польщі 

Конкретних рішень щодо створення Інституту добросусідства між Україною та Польщею, який має сприяти встановленню між державами атмосфери примирення й історичної правди, слід очікувати на початку 2017 року. 

Про це заявив Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло під час засідання прес-клубу "Дипломати без краваток" в Укрінформі.

"Це дуже добра ідея, щоб організувати таку платформу добросусідства. Так, як євреї зробили з "Яд Вашем". Щоб не концентруватися на всіх поганих справах, на трагедії, а зосередитися на тому, що у той страшний час війни можна було зробити і як люди з польської, української сторони рятували одне одного від смерті і, бувало, платили за це своїм життям... Думаю, що на початку наступного року будуть рішення щодо більш конкретних кроків у цьому напрямку ", - заявив дипломат.

Він відзначив активну співпрацю між Україною та Польщею у справі відновлення історичної правди: "І поляки, й українці розуміють, що це дуже важливо, а стратегічне партнерство між Польщею й Україною означає безпеку для всієї Європи".

Як повідомлялося, під час візиту Президента України Петра Порошенка до Польщі на початку грудня було досягнуто домовленості щодо створення спільного Інституту добросусідства з метою відновлення історичної правди.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк