Обережно - торгівля людьми!

7 жовтня о 12.30 відбулася прес-конференція на тему: "Обережно - торгівля людьми!". (Зала 1)

Організатор: Українська Гельсінська спілка з прав людини

Учасники: Антон Геращенко - Радник Міністра внутрішніх справ України; Дмитро Мазурок - адвокат Центру Стратегічних Справ УГСПЛ; Марія Томак - координатор Медійної ініціативи за права людини;  Катерина Онупрієнко - постраждала від торгівлі людьми; Борис Захаров - модератор.

Довідково.

Близько року тому у Києві, Львові, Харкові та інших містах) почали з'являтись оголошення про роботу кур'єром або експедитором вахтовим методом. Насправді людей вивозять до Росії та примушують доставляти наркотики. Такі об'яви й досі можна побачити у громадському транспорті, і невідомо, скільки українців вже потрапили в цю пастку.

Правозахисники закликають громадян не реагувати на оголошення, поширені у столичному метро та великих містах України, які пропонують роботу кур'єром за високу винагороду.

За неофіційними даними, наразі близько 2 000 українців потрапили до рук злочинців. Значна частина заробітчан з потерпілих від торгівлі людьми вже засуджена російськими судами за торгівлю наркотиками. Вони відбувають покарання у різних колоніях суворого режиму. Інші громадяни утримуються у російських СІЗО в очікуванні суду.

Під час прес-конференції експерти та спікери надали додаткову інформацію та рекомендації щодо розв'язання даної проблеми.

Підсумкові матеріали:

Правозахисники закликають МВС прикрити схему залучення українців до торгівлі наркотиками у Росії

Українські правозахисні організації закликають громадян не реагувати на оголошення, поширені у столичному метро та великих містах України, які пропонують роботу кур'єром у Росії за високу винагороду. Такі "вакансії" є схемою залучення українців до незаконного обігу наркотиків у Російській Федерації.

Про це заявила журналіст Центру громадянських свобод, правозахисник Марія Томак на прес-конференції в Укрінформі.

“Вчора ми опублікували наш матеріал на “Радіо Свобода”, присвячений цій темі. З’явилися дуже неоднозначні відгуки, бо деякі люди схильні звинувачувати самих потерпілих, мовляв, нема чого в Росію їхати. Ми закликаємо усіх бути реалістами. По-перше, дуже багато українців їздять у Росію на заробітки. Ми просто повинні це розуміти, як би ми до цього не ставилися. А по-друге, коли люди опиняються у такому трудовому рабстві, вони є потерпілими і потребують допомоги з боку української держави та правозахисників”, - сказала вона.

Томак розповіла про саму схему залучення громадян України до незаконного обігу наркотиків у Росії. Так, близько року тому у великих містах України, зокрема у столичному метрополітені, почали розклеювати листівки з пропозицією роботи, переважно кур’єрів-експедиторів, а натомість людей, які відгукнулися на оголошення, вивозили до Росії та примушували займатися наркоторгівлею. Жертвами схеми стають чоловіки віком від 20 до 35 років. Таким чином, наразі близько 2 тис. українців є заручниками у Росії, жертвами торгівлі людьми. Вони перебувають у СІЗО, або вже є засудженими.

“У нас немає точної інформації про кількість осіб, які потрапили до цієї схеми трудового рабства у Росії, але ми маємо інформацію від МЗС, що мова йде про 300 осіб. Згідно з заявами російських правоохоронних органів, - це 1 300 людей. Ще є дані від українських консульських установ, які говорять про те, що ці цифри постійно зростають. Тобто, ми можемо говорити, що ця цифра наближається до 2 тис.”, - підкреслила вона.

На переконання правозахисника, є два напрямки, за якими мають діяти відповідні компетентні органи, зокрема, терміново припинити функціонування цієї схеми на території України, що свого часу зробила Молдова, а також докладати зусиль для визнання затриманих потерпілими від злочинів, пов’язаних із торгівлею людьми та вимагати їх повернення в Україну. Наразі над низкою таких справ уже працюють адвокати Гельсінської спілки.

У свою чергу радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко підтвердив, що наразі дійсно є велика проблема з наркотрафіком в Україну з Росії та навпаки.

“Через агресивну політику Російської Федерації, через ту шизофренію, яка розв’язана у російських ЗМІ, до громадян України, які потрапляють у російські СІЗО відносяться як до людей другого сорту, щодо них часто застосовують тортури, їх утримують у нелюдських умовах, на них натравлюють російських в’язнів, використовуючи теми політичного характеру. Наразі російські правозахисні організації намагаються захищати права українців, бо українським організаціям звідси робити це важче, тому ми вважаємо правильним, аби зміцнювалася співпраця української та російської адвокатури у питанні захисту прав громадян України”, - наголосив Геращенко.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк