Виборча система залишається загадкою для громадян - презентація дослідження ОПОРИ

13 жовтня в 11:00 відбулась презентація результатів фокус-групових дискусій з виборцями. Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Громадянської мережі ОПОРА з 31 серпня до 9 вересня у рамках 7 фокус-груп у Києві та інших великих і малих містах України. (Зал 1)

Відео з прес-конференції:

Фото Укрінформ

Організатори: Укрінформ, Громадянська мережа ОПОРА.

Питання до обговорення:

1. Сприйняття виборцями нової виборчої системи, що застосовуватиметься на найближчих місцевих виборах.

2. Чи будуть складнощі у громадян з виборчим бюлетенем.

3.Чи готові виборці до того, що окремі громади залишаться недопредставленими.

4. Ставлення респондентів до 5% виборчого бар'єру для партій.

Учасники: Ольга АЙВАЗОВСЬКА - координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА; Ірина ШВЕЦЬ - керівник проектів Громадянської мережі ОПОРА.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ - це сфера діяльності мережі, спрямована на об'єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.

Підсумкові матеріали:

Нова виборча система є загадкою для громадян - дослідження ОПОРИ

Попри те, що Закон «Про місцеві вибори» був ухвалений 1,5 місяці тому, українці досі не знають, які саме новації було запроваджено цим документом. Люди планують 25 жовтня обирати не тільки партії, а й конкретних кандидатів, вони спантеличені новим бюлетенем та ймовірністю того, що в одних округах можуть бути обрані двоє та більше кандидатів, а у деяких - жодного.

Як зазначила координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська під час прес-конференції в Укрінформі, про це свідчать результати фокус-групових дискусій з виборцями, повідомляє кореспондент агентства.

«Як ми бачимо за результатами дослідження, є навіть висловлювання, які містять певну агресію в результаті нерозуміння того, як заповнювати виборчі бюлетені. Деякі виборці говорять, що якби у день виборів вони побачили цей бюлетень уперше, то, можливо, його б просто закреслили й вкинули у такому вигляд», - сказала Айвазовська.

На її думку, навряд чи 25 жовтня можна очікувати на високу явку виборців, бо ставлення до них менш серйозне, ніж до національних виборів президентського або парламентського рівня.

Як наголосила керівник проектів Громадянської мережі ОПОРА Ірина Швець, це дослідження також показало, що громадяни не обізнані, чим принципово відрізняється нова виборча система від старої. Багато хто з респондентів не знає, що виборча система, при використанні якої голосування проводиться за партійними списками, називається «пропорційною». Частина респондентів чула, що мажоритарних кандидатів на цих виборах не буде, але до кінця не зрозуміли, як саме змінилася система.

Очікування респондентів щодо бюлетенів полягає в тому, що вони будуть схожі на вже знайомі: окремо партії з можливістю обрати, окремо кандидати. Новий бюлетень, який був протестований на фокус-групах, викликає складнощі у розумінні. Багатьом учасникам важко пояснити, що саме означають прізвища у дужках. «Загальне враження було таке, що бюлетень інтуїтивно незрозумілий і потребує уточнення. Наприклад, виборці висловлювали різні ідеї стосовно того, що можуть означати два прізвища у бюлетені. Вони вважають, що це хтось головний, а хтось його заступник. Деякі вважали, що "крутіше чувак, тому прізвище великим літерами", були й інші варіанти від виборців», - сказала Швець.

За її словами, переважна більшість учасників дослідження вважають вкрай важливим активне інформування виборців щодо змін у виборчій системі. Необхідним є детальне пояснення із застосуванням прикладів та візуальних матеріалів щодо того, як саме змінилася система та за яким принципом будуть обиратися депутати місцевих рад.

Дослідження проводилося Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) на замовлення Громадянської мережі ОПОРА з 31 серпня до 9 вересня у рамках 7 фокус-груп у Києві та інших великих й малих містах України за підтримки Європейського Союзу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Громадянська мережа ОПОРА проводитиме громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Ця діяльність спрямована на об'єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з 5 вересня у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.