Рада ухвалила закон щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування».

Про це повідомляє пресслужба парламенту, передає Укрінформ.

Як зазначається, документ №7283 ухвалено 317 голосами.

Він передбачає внесення змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про статус депутатів місцевих рад», завдяки яким визначаються основні механізми реалізації прав громадян України на безпосередню участь у місцевому самоврядуванні, своєчасне і повне отримання інформації про діяльність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Зокрема, новий законом встановлюється обов'язковість затвердження статутів територіальних громад, визначається порядок участі жителів у публічних консультаціях, консультативно-дорадчих органах при органах та посадових особах місцевого самоврядування.

Надається визначення терміну «житель» - згідно з документом, це громадянин України, який задекларував або зареєстрував місце проживання на території територіальної громади або фактичне місце проживання/перебування якого підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, крім військовослужбовця строкової служби, фізичної особи, яка за вироком суду перебуває у місці позбавлення волі.

Також надається перелік форм участі територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення, деталізується порядок проведення загальних зборів, громадських слухань, громадського оцінювання, внесення місцевої ініціативи.

Закон передбачає створення умов для залучення жителів до планування та розподілу коштів місцевого бюджету, проведення публічних консультацій, діяльності консультативно-дорадчих органів при органах та посадових особах місцевого самоврядування.

Читайте також: Рада ухвалила закон, що забезпечує прозорість місцевого самоврядування

Передбачено, що участь територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення може здійснюватися безпосередньо та/або з використанням інформаційно-комунікаційних технологій.

Голова та депутати місцевої ради мають звітувати про свою роботу перед жителями на відкритій зустрічі, щоб люди могли поставити питання чи висловити пропозиції. Також має бути надано письмовий звіт, що оприлюднюється на офіційному сайті ради не пізніше ніж за сім календарних днів до відкритої зустрічі.

Водночас положення щодо звітування голів громад не застосовуються на період дії воєнного стану в Україні на територіях, на яких ведуться бойові дії.

Як повідомлялося, у березні уряд затвердив план заходів з реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади на 2024-2027 роки.