Справа про оборудки із землею: ВАКС заарештував заступника Сольського

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою заступнику чинного міністра, який спільно з іншими особами підозрюється у заволодінні землею в Сумській області.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

9 травня слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 20 млн грн застави до заступника чинного міністра, який спільно з іншими особами підозрюється у заволодінні землею на Сумщині площею близько 2,5 тис. га вартістю 291 млн грн та спробі заволодіння землею площею близько 3,3 тис. га ще на 190 млн грн.

Термін дії запобіжного заходу - по 7 липня.

Центр протидії корупції повідомляє у Телеграмі, що йдеться про Маркіяна Дмитрасевича.

«У разі внесення застави Дмитрасевич повинен буде дотримуватися низки обов'язків, зокрема утриматися від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, здати закордонні паспорти і носити електронний браслет», - ідеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, 23 квітня у Національному антикорупційному бюро України заявили про викриття міністра агарної політики Миколи Сольського на заволодінні держземлею на 291 млн гривень та на спробі заволодіння землею на 190 млн грн.

Читайте також: Рада сьогодні планує розглянути звільнення Сольського і Кубракова - депутат

26 квітня ВАКС обрав запобіжний захід Сольському у вигляді арешту з альтернативою внесення застави у розмірі 75 млн 700 тис. грн.

Сольський, коментуючи вручену йому підозру, зазначив, що події стосуються періоду 2017-2018 років, коли він не був ні міністром аграрної політики та продовольства, ні головою Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

За його словами, обставини семирічної давнини стосуються спору між державними підприємствами та фізособами, зокрема військовими АТО, за землі, які були надані останнім у володіння відповідно до закону.

26 квітня за Сольського внесли заставу у повному обсязі.

29 квітня ВАКС застосував запобіжні заходи у вигляді арешту ще до трьох підозрюваних у цій справі.

До одного зі співорганізаторів застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 30 млн грн застави.

До одного з учасників оборудки застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 5 млн грн, а до іншого - тримання під вартою із заставою у розмірі 7,5 млн грн.

Дії осіб кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).