Президент - про Саміт миру: Важливо, щоб лідерство могли проявити якнайбільше держав

Відео

На Саміті миру лідерство мають проявити якнайбільше держав, зацікавлених у повній силі Статуту ООН та міжнародного права.

На цьому наголосив Президент Володимир Зеленський у відеозверненні, передає Укрінформ.

Відео: ОП

"Вдень було кілька міжнародних розмов – зараз ми надзвичайно активно працюємо, готуючи інавгураційний Саміт – Саміт миру у Швейцарії. І важливо, щоб на Саміті змогли проявити своє лідерство якнайбільше держав, якнайбільше суб’єктів, які зацікавлені у повній силі Статуту ООН та міжнародного права", - сказав глава держави.

Він зазначив, що особисто запросив на Саміт миру президентів Литви і Польщі Гітанаса Наусєду та Анджея Дуду, прем’єр-міністрів Естонії та Канади Каю Каллас та Джастіна Трюдо.

Читайте також: Саміт миру та безпекова угода: Зеленський провів розмову з прем’єркою Естонії

"Я подякував за підтримку нашої роботи заради справедливого миру – за підтримку Формули миру. Такий мир і справжнє відновлення спокою в міжнародних відносинах можливі лише за умови, що світова більшість долучиться до встановлення миру й примусить до миру Росію – примусить її визнавати базові правила нормального співжиття народів. Я вдячний усім партнерам, які допомагають нам із реалізацією цього завдання. Я вдячний кожному лідеру, який комунікує з іншими, щоб вони теж були на Саміті й теж сказали своє слово", - наголосив глава держави.

На його переконання, у теперішньому світі ніхто не має і не повинен мати привілею нав’язувати щось іншим народам, тим більше - нав’язувати насильством.

Читайте також: Зеленський і Дуда обговорили залучення країн Глобального Півдня до Саміту миру

Президент підкреслив, що Українська формула миру базується на принципі, що кожен народ заслуговує на повагу.

"Саміт миру дає змогу не на словах, а реально показати, хто справді за рівноправ’я у світі. Завтра і найближчими тижнями будемо працювати з країнами та лідерами – будемо говорити, щоб міжнародне право було підтримане міжнародною солідарністю", - сказав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Глобальний саміт миру відбудеться у Швейцарії 15-16 червня.

Фото: ОП