Росія не братиме участі у Саміті миру, і це принципова позиція України - ОП

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголошує, що Росія не братиме участі у Глобальному саміті миру, і це принципова позиція України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ОП.

За словами Єрмака, Україна очікує, що в Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня, візьмуть участь лідери країн з усіх континентів світу, які поважають міжнародне право та принципи Статуту ООН.

В ефірі телемарафону «Єдині новини» керівник ОП наголосив, що основна ідея Глобального саміту миру - повернення до принципів міжнародного права, які можуть захистити будь-яку країну від дій агресорів, і саме такий підхід має домінувати в міжнародних відносинах.

«Потрібно повернути справедливий мир на українську землю, повернути повагу до міжнародного права, до Статуту Організації Об'єднаних Націй. І, безумовно, - консолідація відповідальних країн щодо подальшої підтримки України та щодо того, що всі ці країни сьогодні зацікавлені в тому, щоб війна припинилася», - зауважив Єрмак.

За словами керівника Офісу Президента, поняття справедливого миру - це не лише припинення війни, а й відновлення територіальної цілісності й суверенітету, повернення всіх українських полонених і незаконно депортованих дітей.

«Для України важливо, щоб на Глобальному саміті миру була присутня максимальна кількість країн. Тому залучені всі: і уряд, і парламент, і Офіс Президента - усі працюють, щоб світ говорив про Саміт миру і закликав лідерів брати в ньому участь», - наголосив Єрмак.

Читайте також: Зеленський: Саміт у Швейцарії - перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру

За його словами, зокрема дуже важливою є участь Китаю, тому дипломати на всіх рівнях працюють, щоб представники цієї країни долучилися до Глобального саміту миру.

Окремо Єрмак підкреслив, що РФ участі у першому Саміті миру не братиме.

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня уряд Швейцарії заявив, що «на даному етапі» Росія не входить до числа 160 делегацій на саміт. Захід відбудеться 15-16 червня на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден за межами міста Люцерн.