Європа має бути готовою допомагати Україні тривалий час - Боррель

Європа має бути готова допомагати Україні у цій війні на виснаження навіть упродовж тривалого часу.

Про це у Страсбурзі під час слухань на сесії Європарламенту сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На нещастя, це війна на виснаження. Путін продовжуватиме її, щоб захопити так багато в Україні, як зможе. Тож вона не завершиться швидко. Путін намагатиметься знищити свободу українського народу і, ймовірно, піти далі. Принаймні це те, про що російські пропагандисти та деякі російські лідери говорять увесь час», - сказав Боррель.

Він зауважив, що наступні тижні будуть важкими та, ймовірно, більш небезпечними не лише для України, а й для Європи. Європейці, за словами високого представника ЄС, мають зробити більше для підтримки України, оскільки для Європи це питання стратегічної відповідальності. В Європі немає і не може бути «бізнесу як завжди» з того часу, як ця війна почалася.

«Ми маємо думати глибше, підготувати себе до війни, яка потребуватиме наших зусиль, наших зобов’язань, наших дій. Ми маємо підтримувати Україну, але не лише словами, і не лише завтра і, ймовірно, не лише упродовж наступного року. Наше зобов’язання з підтримки України, яка воює за наші цінності та свою безпеку, вимагатиме від нас безпрецедентних дій, більшої твердості. Сьогоднішня тема (поводження із «замороженими» активами РФ – ред.) - є прикладом цього», - зазначив Боррель.

За його словами, ЄС вже багато зробив для підтримки України, але може зробити більше та швидше.

«Наша політика у цій війні багато разів була спонтанною. Ми маємо поставити її на більш стабільну, більш надійну основу з метою допомогти Україні у довгостроковій перспективі. Коли ця війна починалася, ніхто не міг очікувати, що вона триватиме два роки. Для Путіна план був лише на кілька тижнів. Два роки він знаходиться у ситуації, яку ніколи не міг собі уявити», - сказав високий представник ЄС.

Він наголосив – Україна продовжує боротьбу проти російської агресії. Згода, якої Конгрес США нарешті досяг щодо пакета допомоги для України, є хорошою новиною.

Читайте також: НАТО готує рішення для більш стабільної допомоги Україні - Столтенберг

«Це рішення (США – ред.) дуже на часі. Тому що Росія посилює бомбардування українських міст і цивільного населення... Новини з лінії фронту тривожні. Рішення США також матиме позитивний вплив на моральний стан українських захисників», - додав Боррель.

Як повідомляв Укрінформ, під час Європейської ради, яка відбулася в Брюсселі 17-18 квітня, глави держав та урядів країн ЄС висловили рішучу підтримку боротьбі України проти російської агресії, закликали країни-члени терміново надати Україні додаткові спроможності протиповітряного захисту та боєприпаси, прискорити роботу із пошуку правового рішення для використання в інтересах України надходжень від заморожених в ЄС суверенних активів Центробанку РФ.