У Раді розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та семи районів

У Верховній Раді 25 квітня розглянуть проєкт постанови про перейменування 15 міст та 7 районів.

Про це голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Він закликав від імені всіх експертів, урядовців, представників місцевого самоврядування, які працювали над підготовкою постанови №11188 та підтримують повернення українцям їх символічного простору, президію парламенту посприяти тому, щоб це питання вчасно потрапило на голосування у зал і знайшло підтримку колег законодавців.

За словами Драбовича, це дуже важливий крок який посилює опірність України ворожим впливам і пропаганді, повертає історичні назви, відновлює справедливість та сприяє реальній участі громадян в опануванні свого життєсвіту, формуванні символічного простору власної країни.

Після ухвалення парламентом цієї постанови, у Дніпропетровській області місто Павлоград стане містом Матвіїв, Синельникове – Ріднопіллям, Першотравневськ – Шахтарським, а Новомосковськ – містом Самар.

Красноград і Первомайський у Харківській області отримають назви Берестин і Златопіль. Ватутіне у Черкаській області буде змінено на Багачеве, а Дружба на прикордонні Сумщини отримає назву, яку там і так давно вживають – Хутір-Михайлівський.

Читайте також: У Києві вулицю Онискевича перейменували на честь поета Павла Глазового

Червоноград у Львівській області, громада якого першою в Україні відправила на смітник Леніна, стане містом Шептицький. Порт-Анненталь — саме так буде називатися портове місто Южне на Одещині. А місто Южноукраїнськ отримає потужну козацьку назву Гард.

Як зазначив директор ІНП, також перейменовуються міста, які зараз тимчасово захоплені росіянами в Луганській області – українську назву міста отримає Сіверськодонецьк, а Молодогвардійськ та Первомайськ стануть Отаманівкою та Сокологірськом відповідно.

Як повідомляв Укрінформ, за зверненням Уповноваженого із захисту державної мови торік “Укрзалізниця” дерусифікувала 82 об'єкти залізничної інфраструктури.