Чехія готова бути посередником в ініціативі щодо посилення української ППО - міністр оборони

Чехія готова бути країною-посередником у німецькій ініціативі щодо посилення української ППО.

Про це, як інформує Blesk, заявила міністр оборони ЧР Яна Чернохова на пресконференції з нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен, передає Укрінформ.

«Якщо це буде така ж форма співпраці, як у випадку з ініціативою щодо боєприпасів, ми готові знову виступити країною-посередником», - сказала Чернохова.

За її словами, Чехія доводить світові, що має контакти та вміє шукати й знаходити військові матеріали, необхідні для допомоги Україні з ініціативою боєприпасів. Вона додала, що подивиться, якої форми співпраці від неї чекатимуть.

Міністри підписали меморандум про взаєморозуміння, і, таким чином, Нідерланди офіційно приєдналися до чеської ініціативи щодо придбання боєприпасів для України в країнах за межами Європейського Союзу. На початку березня Нідерланди вже оголосили, що виділять на цю ініціативу загалом 250 мільйонів євро.

Читайте також: Європа має передати Україні Patriot та інші засоби ППО з власних арсеналів - Боррель

Як повідомлялось, Німеччина закликала Європейський Союз і НАТО якнайшвидше посилити протиповітряну оборону України. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус і глава Міністерства закордонних справ Анналена Бербок започаткували спільну ініціативу та закликали треті країни переглянути свої можливості. Ініціатива обговорюється цього тижня на зустрічі голів МЗС країн Групи семи (G7).

Фото: Blesk, Rusinova Maria