З Бразилією треба продовжувати розмовляти про війну - заступниця глави МЗС

Ексклюзив

Заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець вважає, що з Бразилією все одно треба продовжувати розмовляти на важливі для України теми, попри прагнення уникнути обговорення російсько-української війни.

Про це Боровець сказала в інтерв’ю Укрінформу, коментуючи слова посла України Андрія Мельника, що у Бразилії ніхто не хоче говорити про війну. 

"Все одно треба продовжувати розмовляти. Принаймні, під час переговорів із заступницею міністра закордонних справ Бразилії Марією Луїзою Ескорел де Мораеш я говорила про війну і про абсолютно всі найважливіші для нас речі – про Формулу миру, про відповідальність Росії, про Глобальний саміт миру, де ми хочемо їх бачити, про викрадених дітей, нелюдське поводження з нашими військовополоненими, про цивільних заручників", - зазначила Боровець.

Вона додала, що, звісно, обговорювався також цілий комплекс двосторонніх питань, бо "не можна виходити лише зі своїм порядком денним, як би нам це не боліло".

Читайте також: У МЗС хочуть бачити активнішу роль країн Латинської Америки у долі України

"Але ми чітко кажемо: ви настільки великі й настільки впливові, що маєте відігравати більш активну роль, і ми вас до цього закликаємо. Я розумію, що Андрій (Мельник – авт.) представляє нашу державу в надважливій для нас країні, і від його дипломатичного таланту також багато що залежить. А наше завдання, звісно, йому в цьому допомагати, бо один посол у полі не воїн", - зауважила заступниця міністра.

За її словами, Україна враховує, що на позицію Бразилії зважають також інші держави регіону.

"Тому наш діалог з цією країною дуже виважений, але ми прямо заявляємо бразильським партнерам, що хочемо від Бразилії більш активної ролі й участі у процесах, пов’язаних з Україною", - акцентувала Боровець.

Читайте також: Україна планує відкрити у Латинській Америці п’ять нових посольств

Як повідомляв Укрінформ, посол України у Бразилії Андрій Мельник заявив, що високопосадовці та політики цієї країни уникають розмов про війну через так звану нейтральну позицію.

Президенти Франції Еммануель Макрон та Бразилії Луїз Інасіо Лула да Сілва не змогли зблизити свої позиції щодо питання війни в Україні, а також присутності Путіна на наступному саміті G20.