США солідарні з Україною у її боротьбі за свободу та майбутнє - посол Брінк

Відео

Сполучені Штати підтримували Україну під час Революції гідності десять років тому і непохитно стоять з Україною сьогодні.

Про це заявила посол США в Україні Бріджит Брінк у відеозверненні з нагоди Дня Героїв Небесної сотні, передає Укрінформ.

Дипломат зазначила, що жертва звичайних чоловіків і жінок, які віддали своє життя за право українців обирати власне майбутнє, назавжди залишиться в історії боротьби українців за свободу.

«Сила Майдану була в єдності – сотні тисяч громадян по всій Україні зібралися разом, щоб продемонструвати, що українці вирішують майбутнє України. Їхня рішучість щодо європейського майбутнього була чітко й гучно проголошена. Сполучені Штати підтримували вас десять років тому і ми непохитно стоїмо з вами сьогодні і солідарні з вашою боротьбою за свободу та майбутнє, яке ви обираєте», - сказала Брінк, стоячи на алеї Героїв Небесної Сотні.

Читайте також: Президентка Єврокомісії про Героїв Небесної сотні: Їхнї ідеали перемогли

Сьогодні, 20 лютого, в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні.

Його встановлено згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників. Усі вони увійшли до меморіалу борців за українську незалежність – до Небесної Сотні.

105 Героям Небесної Сотні посмертно присвоєно звання Герой України, а троє іноземців – громадянин Білорусі Михайло Жизневський та громадяни Грузії Зураб Хурція і Давид Кіпіані – посмертно нагороджені орденом Героїв Небесної сотні.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.