США мають наслідувати приклад Євросоюзу, який виділяє Україні €50 мільярдів - Атлантична рада

Рішення про виділення Євросоюзом 50 млрд євро Україні має стимулювати США надавати допомогу Києву.

Таку думку висловив почесний науковий співробітник Атлантичної ради, колишній помічник держсекретаря США з питань Європи Деніел Фрід, передає Укрінформ.

«Тепер Конгрес має подолати заангажованість, яка шкодить інтересам США, і проголосувати за виділення коштів для України», – наголосив Фрід.

На його думку, рішення ЄС ухвалено вчасно, і «США мають наслідувати його приклад».

«Це більше, ніж можуть сказати Сполучені Штати, де заангажованість у рік виборів все ще стримує допомогу Україні. Європа нині витрачає на підтримку України більше, ніж Сполучені Штати, що свідчить про те, що вона навряд чи є «халявщиком», як стверджують експрезидент Дональд Трамп та його неоізоляціоністські союзники», – пояснив експерт.

Але, за його словами, без американської зброї і боєприпасів Україна ризикує програти, що зашкодить європейській безпеці, відкриє можливість для поширення російської агресії і заохотить інших агресорів, зокрема Тегеран і Пекін.

Водночас старший директор Європейського центру Атлантичної ради Йорн Флек вважає, що рішення Євросоюзу в короткостроковій перспективі сприятиме стабілізації бюджетної сфери України, у довгостроковій – забезпечить для Києва передбачуваність і допоможе у проведенні реформ з метою наближення до членства в ЄС.

«Попри затримки європейців через махінації (прем’єр-міністра Угорщини Віктора) Орбана, нинішня угода у Брюсселі закріплює за ЄС статус провідного прихильника України», – переконаний експерт.

За його словами, це спростовує аргументи щодо «втоми від України», які лунають з деяких столиць як привід припинити підтримку.

Це рішення також є важливим сигналом для Вашингтона про те, що Європа активізується і буде з Україною в довгостроковій перспективі, зауважив Флек.

Він додав, що процеси в ЄС можуть бути безладними й неефективними, але дипломатія працює. «Лідери подолали вето Орбана за допомогою поєднання тиску, креативних погроз і креативних поступок. Ніхто, окрім присутніх у залі, не знатиме, що саме лідери говорили одне одному під час приватних зустрічей до й під час засідання Ради ЄС, але важливим результатом є угода», – зазначив експерт.

Читайте також: Науковець застерігає: Якщо республіканці не підтримають Україну, ЄС не допоможе США у протидії Китаю

Своєю чергою заступниця директора Євразійського центру Атлантичної ради Шелбі Магід вважає, що «Росія, можливо, відчуває приплив упевненості, дивлячись на новітню сагу в Сполучених Штатах, але ця заява ЄС слугуватиме суворим нагадуванням Путіну про те, що забезпечення перемоги України залишається пріоритетом для міжнародної спільноти».

За її словами, у той час, як Росія і дехто, хто сумнівається, хотіли б зобразити війну як програну справу й підштовхнути до переговорів, вигідних Кремлю, «війна залишається динамічною, Україну підтримують, і українці наполегливо боротимуться за себе й за європейську безпеку».

Як повідомляв Укрінформ, 1 лютого лідери країн ЄС домовилися про створення у багаторічному бюджеті Євросоюзу на 2024-2027 роки фонду фінансової допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро. Рішення було ухвалено попри неодноразові заяви Орбана про те, що Угорщина може його блокувати.