Передача заморожених активів РФ на користь України підірве впевненість Путіна - The Atlantic

Зволікання з передачею конфіскованих активів РФ на відновлення України посилює віру Путіна в його можливість перемогти, натомість спрямування цих грошей на потреби України підірве його впевненість.

Про це йдеться в публікації відомої американської журналістки Енн Еплбаум у виданні The Atlantic, оприлюдненій у понеділок, передає Укрінформ.

«Неспроможність (прийняти рішення про передачу активів – ред.) у Вашингтоні й Брюсселі зміцнює віру Путіна в те, що він виграє війну, просто перечекавши, коли Захід здасться. Передача Україні російських активів на $300 мільярдів підірве цю впевненість», - зазначається в публікації.

На Заході побоюються, що реалізація конфіскованих активів РФ підірве довіру в американський долар, і готовність людей, компаній і країн зберігати накопичення в американській валюті опиниться під загрозою, пояснює автор. Натомість перший крок уже зроблено – активи заморожені. Тож чого вони мають залишатися без діла?

Передання російських активів Україні покаже Путіну, що Захід готовий вжити нестандартних та навіть безпрецедентних кроків, щоби виграти війну, зазначається в публікації. Це також вплине на інших, хто дивиться на Росію та думає, що акти агресії можуть залишатися безкарними.

Читайте також: Готуються контури рішень для передачі заморожених активів РФ на користь України - Зеленський

«Якої би репутаційної шкоди така передача активів не завдала би Заходу, вона буде мізерною в порівнянні з репутаційною шкодою, яку зазнає Захід, якщо Росії вдасться завоювати Україну. Чим швидше ми приймемо це рішення, тим швидше відбудуться наслідки на місцях», - підкреслюється в статті.

Читайте також: Заморожені активи РФ мають бути спрямовані на відновлення України - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому відеозверненні, що країни Заходу готують «контури рішень», необхідні для передачі заморожених російських активів та активів, пов'язаних із Росією осіб, на користь України.