Виступ Зеленського на Конгресі місцевих та регіональних влад

Повний текст

Володимир Зеленський виступив на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбулося у Львові.

Укрінформ наводить повний текст виступу глави держави.

Відео: Офіс Президента

Слава Україні!

Вітаю усіх присутніх – усіх учасників нашого конгресу - Конгресу місцевих та регіональних влад, представників громад України, урядовців, наших гостей.

Сьогодні у нашої зустрічі – особливий сенс. Цей рік для України – знов успішній у відносинах з Європейським Союзом. Торік ми здобулИ статус кандидата на вступ в Євросоюз, тепер – маємо рішення про початок переговорів щодо вступу. Це хороший і дуже важливий результат. Це зміна політичної реальності в Європі та інституційний доказ, на рівні всієї Європи, що Україна буде членом Євросоюзу. Я подякувати усім в державі, хто працював на цей результат, і усім, хто нам – Україні, українцям - допомагав.

Але зараз – ніхто в нашій державі не має права зупинятись в роботі на цьому європейському напрямку. Рішення, яке ми отримали вчора, є дійсно дуже серйозним і було дуже-дуже нам всім непросто. Я радий, що ми повернулися з таким нашим історичним результатом. Це початок нового етапу роботи по реалізації вступу України в ЄС. Наступного року маємо опрацювати разом з Євросоюзом вже деталі предметні, вже рамкові для переговорів і почати процес повної інтеграції наших інституцій - державних інституцій, правових норм та реалій життя до стандартів Європи, до стандартів Євросоюзу. Я хочу підкреслити, що це – не лише робота законодавча щодо законів та правил, але і щодо реалій нашого життя, які мають бути саме такими реаліями, щоб дійсно відчувалось – що Україна готова до вступу. Це спільне завдання всіх в Україні, хто працює в системі державної влади та місцевого самоврядування. Політика євроінтеграції – це для України політика внутрішня. І я закликаю всі громади активно взаємодіяти у цьому як з Урядом України, так і налагоджувати ще більш активно партнерства між українськими громадами та громадами в країнах Євросоюзу. Є лідери Європи – є дійсно справжні друзі України, є держави Європи – які дуже активно нас підтримують, виступають у якості адвокатів України на всіх європейських майданчиках – безумовно наші близькі партнери. Але має бути і якнайбільше громад в Європі, які підтримують зближення з Україною. Такої роботи має бути значно більше на місцевому рівні.

Важливо зараз сказати ще одну річ.

Звичайно, на цьому засіданні нашого регіонального конгресу - Конгресу наших українських громад ми з вами приділимо максимальну увагу ситуації на місцях – у різних областях України, в різних наших громадах. Але хочу звернути увагу кожного і кожної зараз, що життя держави, життя будь-якої громади, життя кожної людини є одним і тим самим життям України - життям, яке ми маємо захищати і маємо захистити від агресії Росії. І якщо хтось на будь-якій посаді чи то в державі, чи то в органах місцевого самоврядування чомусь вважає, що війна – вона «десь там», а він нібито може займатись чим завгодно іншим, скажімо так пріоритетним питанням - то це велика помилка, яку треба виправити. І яку ми виправимо. Просто чесно кажучи вважаю, що ми всі повинні бути дуже дорослими і розуміти чим ми займаємося на місцях і немає ні однієї громади, тільки ось моя громада і вона відокремлена від життя і боротьби всієї України.

Скажу вам чесно – займаючись війною і європейськістю, якщо так можна сказати, нашої держави я не звертав багато часу саме на це. І тому буду дуже звертати, але прошу вас не давати можливості мені витрачати час саме на таку діяльність. Все ж таки ми довіряємо один одному. Дуже хотілося б, щоб на місцях все було зроблено заради нашої перемоги – від виділення коштів № 1 і до інших питань, за які може бути просто соромно перед суспільством. Дуже вас прошу не відволікати нас від війни. Це велике прохання. Не до всіх, авжеж, тому що в більшості своїй громади молодці, але є саме такі люди.

Тому головна задача – оборона нашої держави. Якщо хтось не знає деталі, які у нас на фронті, що відбувається і забув з ким у нас, на жаль, таке сусідство – тому я хочу вам усім нагадати: оборона - №1. Люди не забудуть, люди не пробачать, особливо ті люди, чиї діти поховані, безумовно всі це ми бачимо кожен і кожна, в громаді нашої держави.

Тому захист нашої держави – обов’язок кожної і кожного. Тих, хто на фронті, безумовно, для них це все їх життя і вони його віддають, вони герої. Ті, хто не на фронті – захист держави це також великий обов’язок і найголовніше, що треба робити.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Фото: ОП