Стефанішина закликала до індивідуальних рішень з передачі Україні «заморожених» активів РФ

Практика демонструє успішність індивідуальних рішень країн з використання "заморожених" російських активів для компенсації збитків, завданих війною Росії проти України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час конференції “United for Justice. United for Nature” у Києві.

"Я сьогодні почула багато промов, але не почула головного - що перш за все, ми повинні виграти війну. І це - єдиний елемент, який може внести максимальну ясність у наступні кроки. Але поки ми ведемо війну, є дещо, що ми можемо почати робити прямо зараз, щоб притягнути Росію до відповідальності. Йдеться про заморожені активи російських олігархів і різні активи, які в основному зосереджені в Європі", - заявила вона.

Читайте також: Облік і відшкодування збитків від злочинів РФ важливі, як і відбудова України - єврокомісар

За словами Стефанішиної, це буде найбільшим ударом по російській автократії.

Водночас Стефанішина вказала на те, що наразі складно знайти консенсус між 27 країнами-членами ЄС, "тому що активи різні та тип процедур різний".

"Тому немає єдиного підходу. Але на цей час найбільш успішним було індивідуальне рішення, яке приймали в кожному конкретному випадку такі країни, як, наприклад, Канада, як Бельгія", - сказала віцепрем’єр.

Вона додала, що ці російські "заморожені" активи не належать Україні і не спрямовуються автоматично на відновлення України, а рішення щодо їх долі мають приймати країни, де вони були "заморожені".

Читайте також: В Україні зафіксували понад 2,5 тисячі злочинів проти довкілля, які вчинила Росія

"Немає єдиного розуміння, що всі активи мають бути спрямовані в Україну або розглядатися як репарації за агресію. Тож це суверенне та індивідуальне рішення кожної держави. Естонія, Канада та Бельгія вже прийняли таке рішення, і ми закликаємо інші країни наслідувати цей досвід", - заявила Стефанішина.

Як повідомляв Укрінформ, Україна досягла прогресу у переговорах зі США, Канадою та Євросоюзом щодо конфіскації російських активів, однак триває складна дискусія щодо суверенних активів РФ.