Рада цього тижня може взятися за заборону релігійних організацій, пов'язаних із РПЦ

Ексклюзив

Верховна Рада упродовж цього тижня може розглянути в першому читанні урядовий законопроєкт щодо заборони релігійних організацій, пов'язаних з Російською православною церквою (РПЦ).

Про це заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу", заступниця керівника Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук повідомила в коментарі Укрінформу.

"Ми розраховуємо, що урядовий законопроєкт (щодо заборони релігійних організацій, пов'язаних з РПЦ) буде проголосований у першому читанні вже цього тижня, найближчими днями. Ми домовилися, що це питання стоятиме першим після голосування за висновки і пропозиції до проєту закону про Державний бюджет України на 2024 рік (№10000/П)", - зазначила Кравчук.

Народна депутатка підкреслила, що урядовий законопроєкт – єдиний із запропонованих, який підтримала Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій. Окрім того, за її словами, цей документ відповідає європейському законодавству.

Читайте також: Понад 80% громадян України хочуть заборонити УПЦ МП - Княжицький

Водночас голова політичної партії "Слуга народу", заступниця керівника однойменної парламентської фракції Олена Шуляк заявила, що питання заборони релігійних організацій, пов‘язаних із Російською православною церквою, не викликало розколу у Верховній Раді.

"Я думаю, що цілком реально ухвалити цей законопроєкт. Не бачу жодного розколу в цьому питанні. Я не отримувала жодного дзвінка, некоректної інформації або погроз… Мені здається, що це надумана історія про розкол і негаразди у Верховній Раді", – зазначила Шуляк.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів у січні 2023 року зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8371 щодо діяльності в Україні релігійних організацій, згідно з яким може бути припинена діяльність УПЦ МП. Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити цей документ у першому читанні.

Читайте також: На співпраці з Росією та продажу зброї з початку війни викрили понад 60 кліриків УПЦ МП

Раніше народні депутати зареєстрували у парламенті подібний законопроєкт – №8221 "Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій". Гуманітарний комітет також рекомендував Верховній Раді ухвалити цей документ у першому читанні.

Голова ВР Руслан Стефанчук 23 вересня 2023 року висловлював сумніви, що в парламенті знайдуться необхідні 226 голосів для заборони діяльності УПЦ МП, якщо відповідні законопроєкти будуть винесені на голосування.

Читайте також: ПЦУ: сучасна церква, в якій є і демократія, і людяні відносини

5 жовтня стало відомо, що під зверненням до спікера українського парламенту щодо внесення в зал для голосування законопроєкту про заборону діяльності в Україні релігійних організацій, пов’язаних із РПЦ, підписалися 226 народних депутатів.