Доступ до публічної інформації: МКІП підготувало поради для комунікації з держорганами

Центр демократії та верховенства права спільно з Міністерством культури та інформполітики підготували п'ять порад, як ефективно спілкуватись з державними органами щодо доступу до публічної інформації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП у Фейсбуці.

«Сьогодні відзначається Міжнародний день доступу до інформації. День, що нагадує нам про важливість права кожного знати та розуміти про те, що відбувається в його країні. Протягом життя кожному із нас доводиться мати справу з органами державної влади, місцевими радами чи установами. Варіантів такої взаємодії чимало, проте один із найефективніших – запит на публічну інформацію», - йдеться у повідомленні.

Так, у міністерстві наголошують, що людина має конституційне право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмо або в інший спосіб.

Зокрема, запитувачу необхідно знайти розпорядника відповідної інформації. При цьому у міністерстві зазначили, що багато публічної інформації можна знайти на офіційних вебсайтах та на єдиному державному поталі відкритих даних.

Крім того, потрібно розуміти різницю між запитом та зверненням. У разі необхідності отримати створену та зафіксовану інформацію треба написати запит, а якщо потрібна інша інформація, роз'яснення та інші дії - треба писати звернення.

Читайте також: Доступ до публічної інформації: у МКІП кажуть, що досвід України буде корисним для інших країн РЄ

У міністерстві радять обирати комфортний спосіб отримання інформації. Закон дозволяє обирати на власний розсуд спосіб отримання інформації, як у письмовій, так й іншій доступній формі: поштою, факсом, телефоном, месенджером, електронною поштою.

У МКІП зазначають, що дії або бездіяльність потрібно оскаржувати. Так, відмову в отриманні інформації можна оскаржити, а також звернутися за відшкодуванням матеріальної та моральної шкоди.

Сьогодні, 28 вересня, світ відзначає Міжнародний день загального доступу до інформації.