США виступають на підтримку правосуддя та відповідальності за воєнні злочини – Держдеп

Сполучені Штати продовжують рішуче підтримувати механізми, які працюють для встановлення правосуддя та притягнення до відповідальності за воєнні злочини в Україні.

Про це заявив у четвер під час пресбрифінгу в Вашингтоні заступник речника Держдепартаменту США Ведант Пател, передає власний кореспондент Укрінформу.

«США, звісно, рішуче підтримують шляхи зі встановлення правосуддя та відповідальності за міжнародні злочини, скоєні в Україні. І ми підтримуємо низку міжнародних розслідувань, а також розслідувань воєнних злочинів і проявів жорстокості в Україні»,- підкреслив представник адміністрації США.

Читайте також: Держдеп зреагував на останні повітряні атаки росіян на українські міста

Він зазначив, що до цього переліку входять, у тому числі справи, які ведуться прокурором МКС, а також Незалежною міжнародною слідчою комісією щодо України, створеної Радою ООН з прав людини. Крім того, Сполучені Штати підтримують дію Московського механізму ОБСЄ, ініційованого в березні 2022 року після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

«Міжнародні суди, такі як МКС, можуть відігравати важливу роль в контексті міжнародних зусиль із забезпечення відповідальності за звірства. І США продовжать вживати заходів, щоби надати організаціям можливість збирати, зберігати, аналізувати та поширювати інформацію з відкритих джерел та вичерпну інформацію», - зауважив представник Держдепу.

Читайте також: У перші дні травня росія щогодини завдавала авіаудару по Україні – Держдеп США

Як повідомляв Укрінформ, українська сторона ініціювала та добивається створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. 9 травня Володимир Зеленський провів саміт основної групи, що працює над цим. На сьогодні ця група налічує 37 учасників.