Глави МЗС країн G7 обговорять війну росії проти України та посилення тиску на москву

Міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) у понеділок під час другого дня зустрічі в японському місті Каруідзава обговорять війну росії проти України та посилення тиску на москву.

Про це з посиланням на співрозмовника в уряді Японії, яка цього року головує в G7, повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Провідні дипломати семи найбільш промислово розвинених держав світу та Європейського союзу, зокрема, планують обговорити підвищення ефективності антиросійських економічних санкцій і закриття лазівок, які дозволяють кремлю все ще отримувати доступ до передових технологій.

Очільники зовнішньополітичних відомств G7 також вважають важливою для заснованого на правилах міжнародного порядку співпрацю з Глобальним Півднем, оскільки багато країн, включаючи Індію, займають нейтральну позицію щодо війни в Україні та утримуються від застосування до москви каральних заходів.

Читайте також: Естонія, Литва та Польща прагнуть знизити цінову стелю на російську нафту майже на $10 – Bloomberg

Представники G7 також обміняються думками стосовно зміцнення зв’язків із країнами, що розвиваються, та ситуації в Індо-Тихоокеанському регіоні на тлі зростання впливу Китаю.

Ситуація на Тайвані також буде ключовою темою для обговорення, оскільки між Вашингтоном і Пекіном зростає напруженість через самокерований демократичний острів, який Китай вважає своєю територію і не виключає застосування сили для його «повернення».

У неділю в перший день зустрічі міністри погодилися, що має бути єдність у вирішенні викликів в Індо-Тихоокеанському регіоні, де Китай активізував свою діяльність, і щодо Північної Кореї, яка продовжує розробку ядерної зброї та випробування балістичних ракет.

Читайте також: Країни G7 зобов’язалися прискорити відмову від викопного палива

G7 складається з Великої Британії, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії та Сполучених Штатів, а також Європейського союзу.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком зустрічі заявила, що G7 має довести президенту росії, що він не досягне своїх цілей в Україні.