Глава МЗС Нідерландів - на Радбезі ООН: Правосуддя завжди має переважати над силою

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Гукстра наголосив, що правосуддя має завжди переважати над силою.

Про це він сказав на засіданні Радбезу ООН з нагоди річниці війни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Правосуддя має завжди переважати над силою. Сьогодні виповнився рівно рік з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україну. Народ України продемонстрував виняткову відвагу та стійкість у безперервній боротьбі за свободу та незалежність”, - сказав Гукстра.

Читайте також: Злочини росії не залишаться безкарними – глава МЗС Нідерландів

Він наголосив, що вбивства чоловіків, жінок та дітей, атаки на інфраструктуру, будинки, школи та лікарні, насилля, зґвалтування та викрадення дітей - такі дії неприйнятні.

“Вони порушують норми міжнародного права. Де б вони не відбувалися, потрібно надавати тільки одну чітку відповідь, це не прийнятно. Наше прагнення правосуддя, наша боротьба з порушенням міжнародного права не повинне і не може здійснюватися без жорсткої та колективної позиції проти агресора… Особливо непокоять повідомлення про сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом, включаючи зґвалтування як один з методів ведення війни”, - наголосив міністр закордонних справ Нідерландів.

Гукстра також закликав росію дотримуватися постанови про тимчасові заходи Міжнародного суду від 16 березня 2022 року.

Читайте також: Нідерланди не мають жодних табу щодо винищувачів F-16 — глава МЗС

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну і що росія має припинити стріляти і відвести війська. Суд наказав росії виконати такі тимчасові заходи: негайно зупинити військові операції, початі 24.02.2022 на території України. Суд визнав свою юрисдикцію у справі щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. росії відмовлено у закритті справи, справа буде розглянута по суті.

З 24 лютого 2022 в Україні триває війна, яку розпочала росія.