Кулеба: Ми не маємо фактів передачі Китаєм зброї росії

Україна не має фактів надання летальної зброї Китаєм російській федерації.

Про це у четвер заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

Відповідаючи на запитання журналістів після ухвалення в Генасамблеї ООН української резолюції щодо миру, очільник МЗС сказав: «У нас на руках немає таких фактів. Як тільки ми їх отримаємо, то ретельно вивчимо. Але думаю, для будь-якої країни надавати росії зброю було б величезною помилкою, тому що це означало б сприяти агресії і грубому порушенню Статуту ООН».

Читайте також: МЗС України спростовує заяву Китаю про нібито контрабанду західної зброї з України

За словами Кулеби, на цей момент Китай «виступає на захист Статуту ООН й особливо принципу територіальної цілісності».

Читайте також: Китай в ООН: Ядерна зброя не може бути використана

Коментуючи позицію Індії, яка нині головує у G20, Кулеба зазначив, президенство країни у групі найбільших держав дає можливість «продемонструвати своє лідерство й покласти край цій війні» відповідно до вимог, сформульованих у резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

«Це в руках Індії», – додав він, підкресливши, що позиція «нейтралітету і балансування між Україною і росією – це не шлях до миру».

Читайте також: Індія не хоче обговорювати додаткові санкції проти росії на G20 – ЗМІ

Шлях до миру, зазначив міністр, полягає в підтримці позиції, за яку проголосувала переважна більшість держав ООН, і формули миру, яку запропонував Президент Володимир Зеленський на саміті G20 на Балі минулого року.

Як повідомляв Укрінформ, надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН ухвалила резолюцію «Принципи Статуту ООН, що лежать в основі всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні». «За» проголосували – 141 держава, «проти» – 7, утрималися – 32. Китай та Індія були серед країн, які утрималися під час голосування.

Резолюція, що складається з одинадцяти пунктів, «наголошує на необхідності якнайшвидшого досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні відповідно до принципів Статуту ООН».