Німеччина не виключає постачання танків Україні, тривають консультації - речник уряду

У Німеччині продовжують зважувати можливості передачі Україні основних бойових танків, але змушені брати до уваги і настрої населення.

Про це сказав речник німецького уряду Штеффен Гебештрайт на брифінгу в понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Німеччина надає дуже потужну допомогу, зокрема військову. Ми не залишимо українців – це офіційна позиція… Ми продовжуємо консультації. Федеральний уряд не виключає постачання танків Leopard. Ми просто ще не вирішили», - підкреслив Гебештрайт.

Наразі, за його словами, йдеться про «подальший якісний крок» і «це не стане питанням кількох місяців». Тут є аргументи «за» і є аргументи за продовження дискусії, сказав речник і закликав не «спрощувати» цю дискусію, щоб виглядало так, що всі, мовляв, за постачання танків Leopard і одна лише Німеччина проти.

Читайте також: Польща збере меншу коаліцію, якщо Німеччина не погодиться передати Україні Leopard - Моравецький

«Є ті, хто критикує, вимагає діяти швидко, але відповідальність за зроблені кроки нестимуть ті уряди, які ухвалюють рішення», - зауважив Гебештрайт.

Він визнав, що важливу роль у рішеннях німецького уряду відіграє публічна дискусія, і підкреслив, що «громадськість має бути залучена до дискусії».

У Німеччині кількість тих, хто підтримує постачання Україні важкої зброї, та тих, хто проти, приблизно однакова. На переконання урядового речника, позиція канцлера є виваженою і добре сприймається народом.

Тим часом у країні та поза її межами тиск на канцлера зростає. Якщо на міжнародній арені це тиск від таких партнерів, як Польща, то всередині – опозиційні консерватори та партії власне правлячої коаліції, зокрема, «Зелені». Членкиня цієї партії, міністр закордонних справ Анналена Бербок напередодні заявила в Парижі, що Берлін не буде стояти на шляху тих країн, які захочуть передати Україні свої Leopard 2. Втім у понеділок у Брюсселі вона не повторила цю позицію, коли журналісти запитали її про це, зауваживши лише, що «якщо українці програють цю війну, України не буде», тож треба допомогти Україні.

Читайте також: Уряд ФРН незабаром вирішить, чи відправляти танки Leopard в Україну - Пісторіус

Гебештрайт повторив, що Берлін досі не отримував офіційний запит з Варшави щодо дозволу передати танки, які стоять на озброєнні польської армії. Коли такий запит надійне, він буде розглянутий відповідно до процедур.