Україна розраховує пройти переговори про вступ до ЄС менш ніж за 2 роки - Шмигаль

Відео

Україна має пройти шлях переговорів про вступ до Європейського Союзу менш ніж за 2 роки.

Про це Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав під час засідання уряду, передає Укрінформ.

Він зауважив, що зараз Україна завершує виконання семи рекомендацій Європейської комісії, які дозволять запустити наступні кроки для інтеграції. Також в Україні мають проаналізувати відповідність законодавства законодавству Євросоюзу, щоб чітко розуміти обсяг робіт, які потрібно виконати.

Паралельно з оцінкою відповідності, прийняттям та впровадженням європейського законодавства Україна буде готуватися до безпосередніх переговорів щодо самого вступу.

Читайте також: В Україні розпочинається дерегуляційна реформа – Шмигаль

"Що це означає? Буде сформована переговорна позиція України, яка визначить наші сильні сторони, межі компромісів, як вступ до ЄС вплине на окремі сектори економіки та держави загалом. Будуть сформовані команди перемовників з української сторони, які фахово зможуть обговорити деталі в різних сферах. Це стане підставою для відкриття офіційних перемовин про вступ. Далі нас очікує шлях переговорів, який має увінчатися підписанням Угоди про вступ України до ЄС. Ми розраховуємо пройти цей шлях менш ніж за 2 роки. І тоді Україна стане повноправним членом ЄС", - сказав Шмигаль.

Він додав, що після вступу України в ЄС будуть остаточно скасовані всі бар’єри на торгівлю, обмеження щодо руху робочої сили, Україна отримає доступ до структурних та інвестиційних фондів ЄС.

Читайте також: Шмигаль і спікер парламенту Латвії обговорили фінансову та гуманітарну допомогу Україні

"Об’єм роботи колосальний. Водночас ми бачимо, що наші європейські партнери налаштовані на продуктивну співпрацю в питанні інтеграції", - зауважив Шмигаль..

Прем'єр-міністр наголосив, що з 2014 року російське керівництво зосередило величезну кількість ресурсів для того, аби зірвати інтеграцію України в ЄС.

"Після розвалу радянського союзу росія так і не сприйняла того факту, що Україна — незалежна держава. Тепер вони не можуть сприйняти, що Україна вже скоро стане частиною ЄС. Для нас питання тут стоїть не у форматі "якщо", а у форматі "коли", - додав він.

В умовах, коли росія робить усе, щоб зірвати нашу європейську інтеграцію, ще більш важливими виглядають наші здобутки у цій сфері, наголосив глава уряду

Як повідомляв Укрінформ, 23 червня минулого року глави держав та урядів Європейського Союзу ухвалили рішення щодо надання Україні статусу країни-кандидата на входження до ЄС. Цей статус наданий без умов, проте має бути виконано деякі рекомендації Єврокомісії.