Зеленський звернувся до лідерів G7

Повний текст

Президент України Володимир Зеленський запропонував країнам G7 скликати Global Peace Formula Summit, щоб визначитись, як ми зможемо реалізувати українську формулу миру.

Про це йдеться у зверненні глави держави до до лідерів країн – учасниць G7, передає Укрінформ з посиланням на сайт Президента України.

Дуже дякую, пане канцлере, за слова підтримки й за скликання цього саміту.

За можливість подякувати всім вам, друзі, за те, що цього року ми разом справді не втратили Україну! А з нею – Європу та світ, заснований на справедливих правилах.

Мільйони наших людей воюють і працюють заради свободи. І завдяки вашій підтримці українська незламність набула необхідної міцності.

Тому сьогодні я хочу відзначити лідерство кожного з вас і солідарність усієї «Групи семи».

Я вдячний Сполученим Штатам Америки й кожному американцю за масштабну військову, економічну та санкційну допомогу. Америка об’єднала вільний світ, створила міцний фундамент нашої безпекової солідарності. Дякую, пане Президенте! Вчорашній наш дзвінок був предметним, дуже дякую.

Я вдячний Канаді й усім канадцям за те, що кожен українець відчув, наскільки потужною є наша дружба. Дякую за солідарність у розумінні, що агресія Росії – не щось локальне, а справді глобальна загроза всім на землі. Дякую, пане Премʼєр-міністре!

Я вдячний Японії й кожному японцю за потужне лідерство в Азії в захисті свободи й базових норм міжнародного права, а також за солідарність у тому, що жодна із загроз, принесених цією російською війною, не повинна отруїти життя нашому народу й усім іншим народам планети. Дякую, Премʼєр-міністре!

Я вдячний Сполученому Королівству й усім підданим Його Величності за те, що ви першими у Європі надали Україні летальну зброю, за солідарність у побудові потужної армії, а також за незмінну впевненість, що зло неодмінно програє. Дякую, пане Премʼєр-міністре!

Я вдячний Франції й усім французам за посилення нашої артилерії, за підтримку України не лише на національному рівні, а й на рівні місцевих громад. Вдячний за вашу солідарність у баченні європейського майбутнього – вільного, рівного для всіх народів нашого континенту. Вдячний Президентові!

Вдячний Італії й усім італійцям за надану вчасно й без вагань безпекову та фінансову допомогу. Вдячний вам за солідарність у повазі до людської гідності, бо саме гідності Росія хоче позбавити всі вільні народи. І не лише у Європі. Я дуже дякую вам, пані Прем’єр-міністре!

Вдячний Німеччині й кожному німцю за чудові «Айріси» і за все те, що допомагає нам рятувати людей, зберігати соціальну стабільність попри російський терор. Хоч би чим шантажувала Росія, ми впевнені, що німецька солідарність у засудженні геноцидної політики Росії буде такою ж сильною. Дякую, пане канцлере!

Пане Мішель! Пані Урсуло! Дякую Європейському Союзу, вам особисто й кожній країні ЄС за те, що всі ми разом безпрецедентно об’єднали нашу спільноту, крок за кроком даємо Європі ще більше сили й упевненості, що свобода у Європі не поступиться жодній тиранії. Цьогоріч Україна здобула статус кандидата в члени ЄС, отримала від Європи життєво важливу економічну й санкційну підтримку. І я вірю, що й надалі ми будемо берегти таку ціннісну солідарність.

Шановні колеги!

Я прошу всіх вас зберігати досягнуту солідарність і наступного року. Росія продовжує агресію, а отже, має бути продовжена й підтримка України. Наступного року так само, як і цього. Але, окрім цього, ми маємо зробити й давно очікувані кроки – те, що прискорить настання миру. Я перелічу ці кроки. Їх три.

Перший – це нова сила.

На жаль, Росія досі має перевагу в артилерії та ракетах. Це факт. Саме ці можливості армії окупантів багато в чому підживлюють нахабство Кремля. Але можемо й це подолати.

Україна потребує сучасних танків, і я прошу вас відкрити цю оборонну можливість для нас. Це реально зробити вже зараз.

Україна потребує незмінної підтримки артилерією, гарматами й снарядами. Це те, що не допустить ескалації з російського боку.

Ми потребуємо більше реактивної артилерії й більш далекобійних ракет. Що результативнішими будемо ми з такою зброєю, то коротшою буде російська агресія.

Другий – нова міцність.

Маємо зберегти й наступного року фінансову, енергетичну, соціальну стабільність. Не програти в цьому – це виграти в усьому.

Зокрема, надійний захист української енергетики від російських ракет та іранських дронів буде захистом усієї Європи, оскільки цими ударами Росія провокує гуманітарну та міграційну катастрофу не лише для України, а й для всього ЄС.

Я закликаю вас збільшити допомогу Україні в газовому питанні. Терор проти наших електростанцій спричинив те, що ми змушені використовувати більше газу, ніж це передбачалося. І тому потребуємо додаткової підтримки – саме цієї зими. Йдеться про обсяг близько 2 мільярдів кубометрів газу – те, що потрібно закупити додатково.

Активніше маємо підходити й до питань відбудови. Це буде дуже наочною демонстрацією всьому світу того, на що здатна демократична система.

І третє – нова дипломатія.

Україна завжди була лідером переговорних зусиль і робила все, щоб зупинити російську агресію. І зараз ми відчуваємо можливість використати дипломатію, щоб наблизити звільнення всіх наших людей, усіх наших територій.

На саміті «двадцятки» в Індонезії я запропонував українську формулу миру – 10 чітких пунктів, які цілком реально виконати. Для миру – для миру в Україні, у Європі, у світі. Всі ви знаєте, що це за 10 пунктів. Я вдячний вам за підтримку нашої ініціативи.

Пропоную скликати спеціальний саміт – Global Peace Formula Summit, – щоб визначитися, як і коли ми зможемо реалізувати пункти української формули миру. Я пропоную вам, як і іншим сумлінним державам, проявити своє лідерство в реалізації формули миру загалом або конкретних її пунктів.

І пропонуємо Росії здійснити конкретний змістовний крок до дипломатичного врегулювання, про яке у Москві так часто говорять.

Попереду свята, які відзначають мільярди людей: Різдво за григоріанським календарем, Новий рік, Різдво за юліанським календарем. Це час, коли нормальні люди думають про мир, а не про агресію. Я пропоную Росії хоча б спробувати довести, що вона здатна відмовитися від агресії.

Було б правильно саме на це Різдво почати виведення російських військ із міжнародно визнаної території України. Якщо Росія здійснить виведення військ з України, то тим самим буде забезпечене й надійне припинення бойових дій.

Я сподіваюся, що ви підтримаєте такий наш заклик. Бо це – глобальний інтерес. І це – частина нашої формули миру. Окупант повинен піти. Це неодмінно станеться. І я не бачу причин, чому Росії не зробити б це зараз, на Різдво.

Відповідь із Москви покаже, чого там насправді хочуть: чи то подальшого протистояння зі світом, чи то нарешті завершення агресії. Той, хто приніс війну, повинен її забрати.

Але в будь-якому разі – хоч би що відповіла Росія – саме у нас із вами має зберігатися ініціатива, у вільного світу. Як це і є протягом всього цього року, з 24 лютого.

Дякую вам за увагу! Дякую Німеччині за дуже ефективне головування й вірю, що абсолютно ефективним буде й головування Японії.

Ще раз дякую за вашу історичну підтримку!

Слава Україні!

Фото, відео: Офіс Президента