Зеленський подякував Польщі за те, що на засіданні ПА ОБСЄ немає росіян

Війна рф проти України потребує від міжнародних організацій рішучих дій та відходу від застарілих процедур і регламентів.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський на відкритті 20-го осіннього засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ми бачимо, як на різних міжнародних майданчиках шукають і знаходять відповідні рішення, щоб допомогти зупинити російський терор, максимально ізолювати державу-терориста і знайти вихід із жорстоких глобальних криз, які створені росією. Але чому серед цих майданчиків досі немає ОБСЄ, чому, зокрема, держава-терорист навіть через дев’ять місяців своїх безперервних злочинів і досі залишається однією з членів вашої Парламентської асамблеї?” - заявив Зеленський.

Він наголосив на тому, що якби не рішення Польщі щодо ненадання віз представникам держави-терориста, вони могли б бути зараз присутніми на засіданні ПА ОБСЄ.

“За це (рішення - ред.) я вдячний Польщі - представникам польського Сейму, уряду, також Президенту. Якби цього не було, то представники держави-терориста могли б бути сьогодні серед вас. Цей факт є відвертим знущанням з усіх принципів, на основі яких створювалася ОБСЄ”, - сказав Президент України.

Він вказав на злочини, які впродовж дев'яти місяців скоює рф проти України та її народу, і закликав до єдності у протистоянні росії без пошуку “безглуздого компромісу”.

“Якщо рудиментарні процедури, застарілі регламенти покликані берегти лише помилкові уявлення про безпеку та співпрацю в Європі й не захищають реально життя людей, то не можна залишатися заручниками таких процедур і регламентів. Потрібна рішучість, щоб змінити їх”, - заявив Зеленський.

Президент України наголосив, що російська війна проти України стала тестом для будь-якої міжнародної організації. Він закликав ПА ОБСЄ усунути будь-яку можливість для прибічників терору брати участь у будь-якій її діяльності. На його переконання, організація має стати реально здатною зупинити терор і "притягнути російських убивць і катів до відповідальності".

Читайте також: У Польщі вважають правильним рішення не пускати лаврова на конференцію ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, у Варшаві розпочалося 20-те осіннє засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, яке триватиме до 26 листопада.