США зберігають позицію щодо підтримки Президента Зеленського і України – Білий дім

Позиція США залишається послідовною: Вашингтон і надалі підтримуватиме Україну й посилюватиме її позиції, щоби покласти край російській агресії на умовах української сторони на переговорах, час для яких визначатиме сама Україна.

Про це заявив під час спілкування з журналістами на борту президентського літака радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван, передає Укрінформ.

«По-перше, під час пресконференції він (Президент Байден – ред.) сказав, що Україна сама вирішуватиме, коли і як вона хоче вести переговори. Нічого про Україну без України. Ми не будемо тиснути на них, ми не будемо їм диктувати», - зауважив радник президента США.

По-друге, за його словами, Сполучені Штати віддані принципу справедливого миру, заснованого на збереженні суверенітету й територіальної цілісності держав, що закріплено в Статуті ООН. «Лідери G7 говорили про ці принципи справедливого миру, включно з територіальною цілісністю. Про це говорив і Президент Зеленський»,- нагадав Салліван.

По-третє, продовжив він, росія не полишає своїх ідей так званої «анексії» українських територій. «Це не є ознакою серйозного ставлення до переговорів»,- наголосив представник Білого дому.

По-четверте, «підхід США залишається таким самим сьогодні, як і шість місяців тому», зазначив Салліван. Він підкреслив, що США робитимуть усе можливе «щоби Україна могла отримати найкращі позиції на полі бою», а також за столом переговорів, коли вона прийде до цього.

Читайте також: Байден на саміті АСЕАН засудив росію і заявив про необхідність діалогу з Китаєм

Салліван також акцентував, що Україна є стороною миру в цьому конфлікті, а росія – стороною війни.

«Тож, на мою думку, всі дискусії у західній пресі про те, коли Україна буде готовою до переговорів, не враховують основного моменту, а саме того, що рф продовжує, навіть впродовж останніх 24 годин, висувати ці безглузді претензії щодо «анексованої» території – «території росії», включно з тією, яку вони щойно залишили»,- зауважив радник президента США.

Він підсумував: «Наша позиція залишається такою ж, як і була, – це тісні консультації і підтримка Президента Зеленського й України. І ця позиція є спільною для всього уряду США».

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден в неділю прибув на саміт G20 на Балі. Очікується, що обговорення агресії рф проти України стане одним із основних тем зустрічі лідерів.