Україна може видати Міжнародному кримінальному суду воєнних злочинців рф

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Ган заявив, що за потреби Україна може видати підозрюваних у воєнних злочинах росіян суду в Гаазі навіть попри те, що росія не є членом МКС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє France24.

Виступаючи на пресконференції у штаб-квартирі європейського агентства Євроюст, Хан, зокрема, зазначив, що, попри відмову росії долучитися до Міжнародного кримінального суду після його створення у 2002 році, воєнні злочинці з цієї країни потрапляють під юрисдикцію МКС.

Читайте також: Прокурор МКС – про розслідування злочинів рф в Україні: Я не збираюся зволікати чи тягнути час

«Звичайно, якби була потреба і була причина, чому ці суди не могли б відбутися в Україні, чи то через якісь додаткові законодавчі положення, чи ні, я впевнений, що ми співпрацювали б з Україною. В юридичному сенсі це не стане перешкодою», - сказав він.

МКС розпочав власне розслідування війни в Україні невдовзі після вторгнення росії, але Хан не сказав, коли суд планує висунути свої перші звинувачення, зазначивши, що потрібно почекати, коли «доказів буде достатньо».

Читайте також: Місце для розміщення представництва Офісу прокурора МКС у Києві вже узгоджене - прокурор

«Ми цілеспрямовано рухаємося вперед, але я зроблю оголошення в потрібний час», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний кримінальний суд має намір провести розслідування масованої ракетної атаки, що була завдана росією по території України 10 жовтня.