Стефанчук закликає світову спільноту жорстко відреагувати на ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС

Реакція світової спільноти на ядерний шантаж росії на Запорізькій АЕС повинна бути дуже швидкою і жорстокою.

Про це у телемарафоні заявив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, передає Укрінформ.

"Агресор зараз відверто програє на полі бою, тому що потужна робота Збройних сил України у поєднанні з допомогою Заходу дає свої результати, витісняє загарбників. Це змушує росіян вдаватися до вкрай низьких і нецивілізованих методів, і це далеко не вперше. А ядерний тероризм та залякування є потенційними технологіями, які демонструють цілеспрямовану та невиліковну деградацію керівництва російської федерації. Але увесь світ повинен зрозуміти просту річ: ядерна війна не має кордонів. Тут не сховаєшся за альянсами, за союзами або чимось іншим. І реакція світової спільноти на такий шантаж повинна бути дуже швидкою і жорстокою", - заявив він.

Голова Верховної Ради впевнений, що єдиний шлях зупинити агресора - найжорсткіші санкції проти рф. росія має залишити зону Запорізької АЕС і більше не повертатися.

"Потрібно і надалі розширювати санкційний пакет, у тому числі й по відношенню до росатому. Ми чекаємо на потужну реакцію та конкретні дії МАГАТЕ. Українські умови дуже прості: російські війська вже зараз мають пакувати свої речі і покидати територію найбільшої атомної електростанції в Європі. росія має заявити, що приймає місію МАГАТЕ без жодних умов. При цьому демілітаризація периметру та площі Запорізької АЕС та Енергодара повинна бути негайною і незворотною. Тому що сьогодні нікому не потрібно повторення катастрофи 1986 року, але яка буде в рази руйнівною для всього світу", - сказав Стефанчук.

Читайте також: Україна вимагає направити на Запорізьку АЕС місію МАГАТЕ та військових експертів ООН

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Рада безпеки ООН розглянула питання безпеки Запорізької АЕС у зв’язку з російським вторгненням в Україну та посиленням бойових дій на півдні країни.

Раніше російські загарбники замінували територію довкола Запорізької АЕС і використовують її для прикриття обстрілу з реактивних систем залпового вогню українських міст, розташованих на правому березі Дніпра, особливо Марганця й Нікополя.