Зеленський закликає Європу допомогти, щоб усі російські воєнні злочинці постали перед судом

Президент Володимир Зеленський розраховує на принциповість і активність Європи у притягненні до відповідальності всіх російських воєнних злочинців – від виконавців до командирів.

Про це він заявив у виступі на спеціальному засіданні Європейської Ради, повідомляє Укрінформ.

«Я дуже розраховую на вашу принциповість і активність у тому, щоб кожен російський військовий, який убивав чи катував наших людей, і кожен командир, який віддавав такі накази чи потурав цьому, постали перед судом. Європа точно може це зробити. Давайте зробимо!», - сказав Зеленський.

Він розповів лідерам країн ЄС, що днями внаслідок російського обстрілу Херсонської області загинула дев’ятирічна дівчинка, ще двоє дітей - поранені: семимісячне немовля та дівчинка п'яти років.

Читайте також: Звернення Зеленського до Європейської Ради. Повний текст

«Жодна нормальна людина не може просто змиритися з цим, з такими злочинами. Щоденними. Це свідомі вбивства російськими військовими наших цивільних, наших дітей. Вони точно знають, по кому вони стріляють», - наголосив Президент.

У цьому контексті Зеленський підкреслив, що притягнення російських воєнних злочинців до відповідальності не є лише питанням про відповідальність агресора за конкретну війну, а про захист людяності як такої.

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок глави держав та урядів країн ЄС зустрілися у Брюсселі на спеціальному засіданні Європейської ради, присвяченому ситуації у зв’язку з військовою агресією росії проти України та реагуванню на глобальні наслідки цієї війни для європейської та глобальної енергетичної й продовольчої безпеки.

Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента Україна