Голова Африканського союзу зібрався в Україну та росію – говоритиме про розблокування експорту зерна

Президент Сенегалу і голова Африканського союзу Макі Салл планує відвідати росію та Україну задля розблокування експорту зерна з метою уникнення широкомасштабного голоду в регіоні.

Про це, як передає Укрінформ, пише Голос Америки.

"Африка страждає від перебоїв з постачанням продовольства та різкого зростання цін на основні товари та ризикує отримати «катастрофічні наслідки», якщо ситуація збережеться", - сказав Салл на Форумі управління Фонду Ібрагіма.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, майже половина із 54 країн Африки залежить від імпорту пшениці з росії та України.

Читайте також: Єврокомісія не виключає створення за підтримки військових коридорів для зерна з українських портів

«Ми закликаємо до припинення вогню, закінчення війни та випуску всіх продуктів харчування… щоб світ не знав голоду після двох років COVID та майже трьох місяців війни», – сказав Салл.

За його словами, деякі райони Африки вже сьогодні стикаються з рекордним рівнем голоду, спричиненим кліматичними потрясіннями та економічним спадом у зв'язку з пандемією COVID-19.

Якщо блокування постачання продовольства продовжуватиметься і настане голод, то на переконання Салла, «світ не зможе стримати наслідків, тому що вони будуть масштабними для імміграції».

Читайте також: У Британії відхилили ідею «обміняти» послаблення санкцій проти рф на коридор для експорту зерна

Глава Африканського союзу заявив, що відвідає москву та Київ у намірах сприяти діалогу між двома сторонами.

Як повідомлялося, росія заблокувала усі порти та торгові шляхи, через які здійснювався світовий експорт українського зерна. Близько 20 млн тонн зерна залишаються заблокованими в портах України.

Зараз в Україні заблоковані 20 млн тонн зерна. Зазвичай експорт зерна становив 5 млн тонн щомісяця, нині альтернативними шляхами вдається вивезти від 200 тис. до 1 млн тонн.

Держсекретар США Ентоні Блінкен підкреслював, що реакція на нинішню глобальну продовольчу кризу, яка здебільшого була спричинена війною путіна проти України, вимагає реагування всього світу.