Венедіктова прогнозує, що екстрадиція Шарія може тривати від трьох місяців до року

Процес екстрадиції із Іспанії в Україну підозрюваного у держраді проросійського блогера Анатолія Шарія може тривати від трьох місяців до року.

Про це сказала генеральний прокурор Ірина Венедіктова в ефірі українських телеканалів, передає кореспондент Укрінформу.

«Що стосується Шарія, то він знаходиться у процедурі екстрадиційного арешту і видачі. І що стосується екстрадиції - цей процес дуже довгий завжди. Ми маємо досвід, бо у рік ми проводимо до 100 екстрадицій. Ми запитуємо, нас запитують на видачу… тому можемо розуміти вже, які нас ризики очікують, як буде працювати сторона захисту тощо», - поінформувала генпрокурор.

За словами Венедіктової, сама процедура екстрадиції Шарія буде йти достатньо довго, і при максимально активному процесі це триватиме 3-6 місяців точно.

«А так може бути, ця історія буде рухатися і до року. Для нас важливо, що ми йдемо законним шляхом і йдемо до кінця. Я знаю, що ми робимо все для того, щоб правосуддя було», - сказала вона.

Читайте також: Венедіктова закликала утриматися від емоцій у справі Шарія, щоб не зірвати екстрадицію

Як повідомлялося, 16 лютого 2021 року блогеру Анатолію Шарію було оголошено в Україні підозру за двома статтями КК - ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

На переконання слідчих СБУ, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур.

22 лютого Шарія було викликано для проведення слідчих дій, але він не з'явився. Згодом його оголосили в розшук.

5 травня в СБУ повідомили про затримання підозрюваного у держзраді Шарія в Іспанії.

Водночас іспанський суд ухвалив рішення про тимчасове звільнення Шарія з-під варти. Однак йому наказали здати паспорт і залишитися в країні. Суд заявив, що тепер в офіційних осіб в Україні є 40 днів, щоб офіційно подати запит про екстрадицію Шарія.

Згодом генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що ОГП підтвердив Міністерству юстиції Іспанії наміри направити запит на видачу Шарія.