Невиконання росією рішення Міжнародного суду ООН вплине на суму компенсацій Україні – Кулеба

Якщо росія не виконає рішення Міжнародного суду ООН, це вплине на остаточне його рішення у цій справі, зокрема у контексті визначення суми компенсацій Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

Зокрема, міністр наголосив, що рішення суду на найвищому юридичному рівні зафіксувало незаконні військові дії росії на території України. Також у тексті рішення зазначено, що суд не знайшов жодних доказів на користь тверджень росії про вчинення Україною злочину геноциду на своїй території.

«Тобто це одна з таких «скреп» президента путіна в обґрунтуванні його військової агресії проти України. От вона сьогодні вщент розбита на найвищому міжнародному рівні», - підкреслив Кулеба.

Глава української дипломатії додав, що Україні вдалося отримати безпрецедентно швидко рішення Суду ООН, яке, якщо росія не виконає, – «а є підстави вважати, що так і буде» - негативно вплине на остаточне рішення суду у цій справі, зокрема у контексті визначення суми компенсації, які має отримати Україна.

«Тепер будь-хто, хто захоче сказати, що нема ніякої російської агресії, або що росія робить все правильно, - ці аргументи будуть розбиватися через рішення Міжнародного суду ООН, яке ми сьогодні отримали. Тому це важлива і політична перемога, і юридична для мобілізації міжнародного співтовариства на підтримку України», - підсумував міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Україна здобула повну перемогу у справі проти російської федерації в Міжнародному суді ООН. Суд зобов’язав рф негайно припинити вторгнення в Україну.

Міжнародний суд ООН ухвалив, що росія має припинити стріляти і відвести війська; наказав росії виконати такі тимчасові заходи: негайно зупинити військові операції, розпочаті 24.02.2022 на території України.

Суд визнав свою юрисдикцію у справі щодо тлумачення Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Росії відмовлено у закритті справи, справу буде розглянуто по суті.

Суд не має жодних доказів на підтвердження тверджень росії про геноцид на території України.