Міжнародний суд ООН може зобовʼязати Росію припинити війну – Зеркаль

Міжнародний суд ООН може чітко зобовʼязати Росію припинити війну, як привід для розв’язання якої вона цинічно використала посилання на нібито геноцид.

Як передає Укрінформ, про це написала у Фейсбуці ексзаступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Вона зазначила, що вторгнення Росії в Україну є актом агресії та грубим порушенням не тільки Статуту ООН, а й численних норм міжнародного права. За це РФ та її посадовці мають отримати покарання по повній – від кримінального до міжнародно-правового. За словами Зеркаль, особливо цинічним було посилання Росії на нібито геноцид як привід розв’язання війни.

«Міжнародний суд ООН… може чітко зобовʼязати Росію припинити війну, якщо та справді вірить в нібито геноцид. Доти, доки докази геноциду будуть зібрані. А ми знаємо, що всі заяви Росії були і лишаються голослівними», – зазначила ексзаступниця міністра закордонних справ.

Як зауважила Зеркаль, Росія може думати, що вимога Суду ООН – це папірець який можна проігнорувати, як вона вже робить з приписом про Меджліс.

«Але цього разу це буде остання крапля, що прорве греблю відповідальності. І не просто на папері», – переконана вона.

Ексзаступниця міністра закордонних справ зазначила, що віроломність дій РФ з точки зору міжнародного права є беззаперечною підставою для відшкодування у вигляді репарацій і контрибуцій за завдану шкоду не лише через руйнування інфраструктури, але і шкоди від того, що економіка вимушено не може працювати на добробут людей. Зеркаль додала, що саме Росія, її компанії і громадяни мають відшкодувати все – і всі руйнації в Україні, і економічні втрати компаній з усього світу, які постраждали від того, що Росію доводиться стримувати екстраординарними засобами,

«Чим більше активів РФ і російських компаній та громадян буде заморожено у світі, тим повніше будуть відшкодовані збитки. Хоча справа не у грошах, а у справедливості. За злочини треба відповідати», – наголосила Зеркаль.

Як повідомляв Укрінформ, Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі з вимогою притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Президент Володимир Зеленський закликав суд негайно наказати РФ припинити воєнні дії та призначити слухання вже наступного тижня.