Рада просить Генасамблею ООН створити трибунал для путінського режиму

Верховна Рада звертається до Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй з пропозицією створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів режиму чинного президента Російської Федерації Володимира Путіна проти держав світу.

Звернення висловив Голова ВР Руслан Стефанчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Звертаємося до Генеральної асамблеї ООН з пропозицією створити спеціальний трибунал для розслідування злочинів путінського режиму проти України, Грузії, Молдови та інших держав. Звертаємося до держав світу з пропозицією розірвати дипломатичні відносини з Росією і не визнавати її членом ООН. Адже в Статуті ООН йдеться виключно про миролюбиві держави, які виконують цей статут. Після здійснення варварських злочинів проти народу України Росії не місце серед цивілізованих держав світу. Контакти з нею можливі лише після зупинення агресії і зміни диктаторського кривавого режиму", – сказав Стефанчук.

Український парламент також закликає весь світ визнати Російську Федерацію державою-терористом.

Окрім цього, ВР звертаємося до світу з вимогою не визнавати легітимність воєнного злочинця Путіна і повністю ізолювати його на міжнародній арені.

"Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам за пекельні санкції проти країни агресора. І вкотре закликаємо негайно закрити небо над Україною!" – додав Голова ВР.

Парламент України наголошує, що злочинний путінський режим влаштував в мирній демократичній Україні справжню гуманітарну катастрофу. Зокрема, вночі 26 лютого Київ та інші мирні міста жорстоко обстрілювалися ворогом. По ряду об’єктів були випущені балістичні ракети.

Окупаційні війська Росії спровокували справжню екологічну катастрофу, розбомбивши нафтобазу у Василькові і влучивши в радіоактивний об’єкт Києва — могильник київської філії "Об’єднання Радон".

Крім того, балістичні ракети були запущені по Харкову.

"Путінські окупанти закидають в Україну численні ДРГ, які вбивають мирне населення. В Києві така група розстріляла родину з трьома дітьми, 9-річна дівчинка і батьки загинули, двоє дітей в реанімації. Україна оплакує жертв: цивільних і військових, дітей, жінок, літніх людей, чоловіків", – підкреслив Стефанчук.

Український парламент висловлює безмежну подяку Збройним силам України, Національній гвардії, Національній поліції, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро, Управлінню державної охорони, прикордонникам, силам територіальної оборони, народним депутатам, усім тим, хто зі зброєю в руках боронить Україну, надає медичну допомогу, допомагає пораненим і постраждалим, рятує наслідки геноциду українського народу від російського фашизму.