США евакуюють з України дипломатів та зупиняють консульські послуги

Держдепартамент США наказав дипломатам, які не займають критично важливих посад, виїхати з посольства США в Києві через постійні повідомлення про нарощування російських військових на кордоні з Україною. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в оновленні пам’ятки туриста від Держдепу США.

Крім цього з 13 лютого консульські послуги в посольстві будуть призупинені.

Як заявили у посольстві США в Україні, «попри скорочення дипломатичного персоналу, основна команда посольства, наші віддані українські колеги, Держдеп і персонал США по всьому світу продовжуватимуть невпинні дипломатичні зусилля й допомогу для підтримки безпеки, демократії та процвітання України»

Як повідомляв Укрінформ, представництво ЄС, Іспанія, Швеція, Польща та Японія заявили, що поки не планують здійснювати евакуацію членів родин співробітників посольства в Києві. Зокрема, Європейський Союз занепокоєний військовим нарощуванням Росії вздовж кордонів України, але не вважає за доцільне ініціювати евакуацію з України своїх громадян та продовжує діяльність у нормальному режимі, як це було до кризи, спровокованої Росією.

Читайте також: Посол Британії заявила, що з командою залишається у Києві

24 січня Державний департамент США дозволив добровільний від’їзд додому співробітникам посольства в Україні та віддав розпорядження евакуювати з України сім'ї дипломатів. У МЗС України назвали такий крок «передчасним і проявом надмірної перестороги». Станом на 26 січня більшість американських дипломатів вирішили залишитися на робочих місцях у Києві.

Читайте також: МЗС закликає зберігати спокій та не сіяти паніку

28 січня на зустрічі з представниками іноземних ЗМІ Президент України Володимир Зеленський заявив, що вважає помилкою наміри деяких країн здійснити евакуацію членів родин і частини співробітників своїх посольств з української території. Зокрема, він зауважив, що в Маріуполі, який дуже близько знаходиться до лінії розмежування, працює генеральне консульство Греції, «і греки нікого не забрали» звідти.