Нідерланди пообіцяли підтримку Україні в стримуванні агресії РФ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з новопризначеним віцепрем'єр-міністром, міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра у рамках консолідації міжнародної підтримки України та стримування агресії Росії.

Про це йдеться у повідомлені МЗС, передає Укрінформ. 

Зокрема, глави української та нідерландської дипломатії скоординували позиції на тлі триваючих дипломатичних контактів з Росією в Європі. Міністри відзначили неприйнятність російських вимог впливати на подальший характер відносин України з НАТО та ЄС.

Кулеба поінформував нідерландського колегу щодо актуальної безпекової ситуації поблизу українського кордону та в зоні російсько-українського збройного конфлікту.

Зі свого боку Хукстра підтвердив беззастережну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, відданість принципу “жодних рішень щодо України без України”.

Глави МЗС окремо обговорили втілення комплексного пакету стримання Росії від нової хвилі агресії в Європі, який охоплює три напрями: політичний, економічний та безпековий. У цьому контексті Дмитро Кулеба наголосив на пріоритетності міжнародних зусиль зі зміцнення оборонного сектору України.

Міністр закордонних справ Нідерландів високо оцінив зусилля керівництва України із впровадження реформ. Глави дипломатій домовилися і надалі тісно взаємодіяти задля встановлення справедливості та притягнення винних в катастрофі літака МН17.

Як повідомлялося, 10 січня у Нідерландах розпочав роботу новий уряд на чолі з прем'єр-міністром Марком Рютте. Тоді Кулеба привітав нідерландського колегу з призначенням на посаду.