Шольц у новорічному привітанні підкреслив непорушність кордонів України

Відео

Канцлер ФРН Олаф Шольц у новорічному привітанні, першому для нього на цій посаді, згадав Україну та безпекові виклики.

Тези промови, яку Шольц виголосить увечері 31 грудня, потрапили в ЗМІ, передає Укрінформ.

«З огляду на Україну, то зараз ми стикаємося з новими викликами», – сказав він, підкресливши, що «непорушність кордонів є великим добром, і не може бути предметом торгу».

Канцлер також висловив підтримку «сильної і суверенної Європи» і нагадав, що трансатлантична співпраця має важливе значення для безпеки в Європі та за її межами.

Шольц зазначив, що 2021 рік був складним у багатьох аспектах, серед яких на першому місці згадав коронавірус із обмеженнями, а також повінь на сході ФРН. Канцлер нагадав про нові суттєві обмеження у зв’язку з варіантом Омікрон і закликав усіх поставитися до них серйозно заради захисту себе та близьких, усього суспільства, а також закликав усіх зробити щеплення. «Ми повинні бути швидшими за вірус», - сказав політик.

Глава уряду заперечив твердження, що німецьке суспільство розколоте, підкресливши, що насправді воно є згуртованим, як ніколи, в ньому панує величезна солідарність і готовність прийти на допомогу.

Канцлер у промові також нагадав про кліматичні цілі, підтвердивши, що до 2045 року Німеччина планує відмовитися від вугілля, нафти та газу.

Попередні 16 років до нації перед Новим Роком зверталась Ангела Меркель.