Раді пропонують не відмовлятися від «мажоритарки» до 2027 року

Група парламентаріїв з депутатської групи «Партія «За майбутнє» зареєстрували законопроєкт, яким пропонується відновити проведення виборів за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою до 2027 року.

Відповідний законопроєкт №6444 «Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України» оприлюднено на сайті Верховної Ради, передає Укрінформ.

«Проєктом закону пропонується встановити перехідний період до 1 січня 2027 року, в рамках якого передбачено збереження змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України. Метою запровадження перехідного періоду є якісна підготовка до запровадження нової пропорційної виборчої системи через активне партійне будівництво в регіонах України», - йдеться у пояснювальній записці.

В рамках перехідного періоду планується відновити дію Закону «Про вибори народних депутатів України» терміном до 1 січня 2027 року та встановити, що положення Виборчого кодексу щодо організації та проведення виборів народних депутатів України, а також заміщення народних депутатів тимчасово не застосовуються у строк до 1 січня 2027 року.

Автори вважають, що відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів сприятиме реалізації громадянами України права бути обраним до вищого законодавчого органу як через самовисування, так й через висування політичними партіями.

Як повідомлялося, раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявляв, що тема повернення до змішаної (пропорційно-мажоритарної) виборчої системи активізується з кожним днем. На його думку, таку ініціативу підтримало б понад 300 народних депутатів.

В Україні 1 січня 2020 року набув чинності Виборчий кодекс, який, зокрема, передбачає, що вибори народних депутатів відбуваються за пропорційною виборчою системою із відкритими списками.