Зеленський поговорив із Макроном про «Норманді» та енергетичну безпеку

Президенти України Володимир Зеленський та Франції Еммануель Макрон обговорили розблокування роботи Нормандського формату й Тристоронньої контрактної групи.

Про це глава Української держави написав у Твіттері, повідомляє Укрінформ.

"Поговорив з Еммануелем Макроном про розблокування Нормандського формату й роботи ТКГ. Узгодили спільні подальші кроки", - зазначив Зеленський.

Також, за його словами, з французьким лідером обговорили загрози енергетичній безпеці України та диверсифікацію джерел енергоносіїв.

"Вдячний Президентові Франції за позитивну оцінку поточних реформ", - додав Глава держави.

Як повідомляє Офіс Президента України, зі свого боку Макрон відзначив виважену позицію України на тлі військової ескалації з боку Росії.

Президент Франції висловив підтримку важливих ініціатив України у ТКГ щодо повернення до повноцінного режиму припинення вогню, звільнення незаконно утримуваних осіб та відкриття КПВВ.

Сторони обговорили питання європейської енергетичної безпеки, зокрема негативного впливу проєкту «Північний потік-2».

Зеленський зазначив, що цей проєкт становить особливу загрозу для енергетичної безпеки європейських держав.

Обидва президенти наголосили на важливості диверсифікації постачання енергоносіїв до Європи, зокрема за рахунок скрапленого природного газу.

Макрон позитивно оцінив зусилля Зеленського у впровадженні важливих реформ в Україні та підтвердив готовність французької сторони всіляко сприяти цим зусиллям.

Лідери домовилися продовжити обговорення вказаних питань під час зустрічі у Брюсселі 15 грудня.

Як повідомляв Укрінформ, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак анонсував можливу зустріч наступного тижня в Брюсселі президентів України та Франції й канцлера Німеччини.