Росія вже сім років руйнує міжнародний порядок – група «Першого грудня»

Ініціативна група «Першого грудня» застерігає, що упродовж останніх семи років Росія успішно руйнує міжнародний порядок.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в ювілейному зверненні Ініціативної групи "Першого грудня".

Як нагадали автори звернення, рівно 10 років тому одинадцятеро членів новоствореної Ініціативної групи "Першого грудня" зробили у своїй "Декларації" підсумок тодішньому стану українського суспільства.

"Упродовж останніх семи років Росія успішно руйнує міжнародний порядок. Анексія Криму, війна на виснаження на сході Вкраїни, газовий шантаж, кібератаки, перетворення біженців у живу зброю – все це лиш окремі приклади гібридної "Третьої світової" війни, що її Росія веде задля нового переділу світу, але яку європейські політики не хочуть визнавати задля збереження ілюзії миру", - ідеться у заяві.

На думку Ініціативної групи, зачинатель війни спочатку завжди виглядає переможцем, отож у світі не бракує тих, хто засумнівався у силі демократії й хитнувся у бік автократичного устрою.

"Повернення України на орбіту Росії начебто обіцяє вирішення всіх проблем: припинення виснажливої війни, надійний доступ до дешевого газу, геополітичний прихисток у відродженому Союзі. Але всі ці "золоті гори" мало чим відрізняються від дарів данайців – прийнявши їх, ти втрачаєш себе.Тому Росія небезпечна у своїй переконаності, що повернення до нової імперії, але вже на базі колишніх словянських республік, можливе і бажане", - підкреслюють в Ініціативній групі.

Путінська Росія до останнього битиметься за Україну, оскільки без неї неможливе відродження імперії, яка для нинішнього російського керівництва є суттю "величі й сили Росії", ідеться у зверненні.

"Отож захиститися від Росії життєво важливо, а вірити їй – погибельно. Столітня історія показала, що опорою цієї країни є злочин без кари, свою велич вона виявляє в насильстві, брехні, ненависті, підступності, зневажанні й шантажеві. Вона не може стати лідером, хіба що в падінні у прірву історії", - наголосили автори звернення.

Як повідомлялось, Ініціативна група "Першого грудня" була створена у 20-ту річницю Всеукраїнського референдуму щодо Незалежності України. Сьогодні до групи входять українські інтелектуали Олександра Гнатюк, Володимир Єрмоленко, Євген Захаров, Йосип Зісельс, Ігор Козловський, Мирослав Маринович, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.