Стефанішина обговорила з єврокомісаром ситуацію на кордонах із Білоруссю

Фото

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина під час робочого візиту до Брюсселя обговорила з комісаром ЄС з кризового менеджменту Янезом Ленарчічем загрози регіональній стабільності, які несе міграційна криза, спровокована Білоруссю на кордоні з ЄС.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на урядовому порталі.

У цьому контексті віцепрем'єр-міністр поінформувала про безпекову ситуацію на українсько-білоруському кордоні та заходи, які вживає Україна. Сторони домовились про активізацію Механізму цивільного захисту ЄС з метою попередження надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути на кордоні України та Білорусі.

“Сьогодні Україна та ЄС зіштовхуються з низкою серйозних викликів, які створені східними сусідами. Вони носять відверто військовий характер або ж є замаскованими гібридними загрозами. На жаль, ці країни використовують людей як інструмент для досягнення своїх геополітичних цілей. Так само, як і роздування цін на газ не має нічого спільного з ситуацією на ринку – це відверта геополітика. ЄС слід протидіяти цим провокаціям і розбудовувати потужну систему стійкості до таких викликів”, – наголосила Стефанішина.

Зі свого боку комісар ЄС зазначив, що газова криза лише прискорить перехід Європи від викопного на альтернативні види палива.

Також учасники зустрічі обговорили гуманітарну ситуацію на сході України, зокрема проблеми, з якими стикаються українці, які проживають на окупованих територіях.

Як повідомляв Укрінформ, режим Лукашенка після санкцій з боку ЄС спровокував міграційну кризу на кордонах Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею. Мігранти з Іраку, Сирії та ряду африканських країн масово прибували в Білорусь, а прикордонна служба цієї держави доставляла їх до кордонів ЄС.

Наразі у прикордонній смузі виявилися заблокованими тисячі людей. З наближенням зимових холодів ця ситуація загрожує перерости у повномасштабну гуманітарну кризу.

МВС також залучило додаткові сили Нацгвардії для посилення кордону на напрямках потенційного руху незаконних мігрантів з Білорусі.

Фото: www.kmu.gov.ua