Україні потрібна спільна з ЄС стратегія щодо ситуації на кордоні з Білоруссю - Клімкін

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що Україна має провести зустріч секретарів Рад безпеки Польщі, Литви та Латвії за участі Брюсселя для вироблення спільної стратегії щодо ситуації на кордоні з Білоруссю.

Як передає Укрінформ, таку думку Клімкін висловив у Фейсбуці

«Проведення РНБО щодо російської спецоперації з біженцями в Білорусі - це правильна історія… Але засідання РНБО слід було б провести після зустрічей секретарів Рад безпеки. Як мінімум України, Польщі, Литви та Латвії за участі Брюсселя. Щоб вийти зі спільною позицією та спільною стратегією», - написав ексміністр.

Він додав, що це потрібно і для того, щоб Україні «терміново допомогли так само, як будуть допомагати членам ЄС, і дали нам гарантії, що допоможуть з біженцями (або візьмуть до ЄС, або допоможуть відправити додому)».

Читайте також: Прикордонники поки не фіксують спроби нелегальних мігрантів потрапити з Білорусі до України

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський доручив секретареві РНБО Олексію Данілову організувати засідання Ради нацбезпеки 10 листопада.

Секретар РНБО у середу сказав журналістам, що ситуація, яка склалася на кордоні з Білоруссю, буде одним з питань порядку денного сьогоднішнього засідання.

За даними польських прикордонників, з 8 листопада в безпосередній близькості від польського кордону знаходяться до 4 тис. осіб, які прагнуть потрапити з боку Білорусі на територію ЄС.

Читайте також: Дві великі групи мігрантів прорвалися з Білорусі до Польщі

Польща звинувачує режим у Білорусі в навмисному створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

З польського боку державний рубіж захищають понад 10 тисяч службовців військ територіальної оборони, прикордонників і поліції.